طب سنتی و خواص تخم شربتی
- شناسه مطلب: 3531
- تاریخ انتشار: 7 آذر 1401
طب سنتی از قدیم الایام برای درمان بیماری ها، دانه های تخم شربتی را استفاده کرده است. تخم شربتی یکی از انواع دانه های بسیار مقوی و مفید در سراسر جهان است.
بیشتر افراد گمان می کنند که خواص تخم شربتی برای رفع عطش است. اما باید بگوییم که سخت در اشتباهید، این دانه ی معجزه انگیز در درمان بسیاری از بیماری ها در طب ایرانی استفاده می شود.
طبع تخم شربتی گرم و تر است و مصرف آن برای افرادی که مزاج سرد و خشک (سوداوی) دارند مفید است.
مصرف تخم شربتی برای کسانیکه طبع گرم و تر (دموی) دارند مضر است زیرا طبع تخم شربتی نیز به خودی خود گرم و تر است.
تخم شربتی به دلیل وجود مقادیر غنی از فلاونوئیدها و آنتی اکسیدان های قوی به قوی تر شدن سیستم ایمنی کمک می کند و به همین دلیل برای درمان و پیشگیری از ابتلا به بیماری هایی مثل سرماخوردگی موثر است.
دانههای سیاه تخم شربتی در طب سنتی ایرانی از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. با طب بوعلی همراه باشید تا شما را با مهمترین این خواص آشنا کنیم.
⇐ طب سنتی و خواص تخم شربتی
فهرست
درواقع تخم شربتی بذر نوعی ریحان است. بسیاری از بذرها را میتوانید جداگانه به عنوان یک مادهی غذایی بسیار مفید و مغذی مصرف کنید و تخم شربتی یکی از همین بذرها است.
تخم شربتی شبیه به بذر ریحان معمولی است و از آن کمی ریزتر است. تخم شربتی بذر گیاهی به نام Ocimum basilicum است که در بعضی از نقاط دنیا برای طعمدادن به غذا از آن استفاده میکنند.
ارزش غذایی تخم شربتی بالا و کالری کمی دارد. تخم شربتی حاوی آنتی اکسیدانها و مواد معدنی مانند منگنز، سدیم، منیزیم و..است.
برخی از مواد اصلی فعال در تخم شربتی عبارتند از:
1-آهن
2-پروتئین
3-اورینتین
4-ویسنتین
5-فیبر غذایی
6-ترکیبات پلی فنولیک
7-مواد شیمیایی گیاهی
8-و دیگر آنتی اکسیدانهای قوی
خواص تخم شربتی
1-خواص تخم شربتی برای کاهش وزن و لاغری
تخم شربتی سرشار از فیبر و پروتئین می باشد.نداشتن هیچ گونه کالری، آن را تبدیل به بهترین ماده غذایی برای کاهش وزن تبدیل کرده است.
خواص تخم شربتی برای لاغری سوخت و ساز بدن را افزایش میدهد. ترکیبات اسیدهای چرب موجود در آن به چربیسوزی کمک میکنند.
بخش زیادی از حجم معده را با بافت ژلهای و خمیری خود اشغال میکند. این کار موجب میشود شما به مدت طولانی احساس سیری داشته باشید و میل به غذا خوردن را کاهش میدهد.
این نوشیدنی مانع از افزایش وزن میشود و کمک چشمگیری به کاهش وزن میکند. اضافه کردن آن به ماست یا سالاد نیز برای کاهش اشتها و وزن مفید است.
مقدار مصرف تخم شربتی برای لاغری و به صورت روزانه، دو قاشق چایخوری و همراه با آب گرم است.
2- تخم شربتی برای پوست
با وجود مقدار چشمگیری از آنتی اکسیدانها و فلاونوئیدها در بافت این دانهها، تخم شربتی قادر به بهبود سلامت پوست و تحریک رشد سلولهای جدید است.
آنتی اکسیدانها با اثرات رادیکالهای آزاد که میتواند باعث ایجاد استرس اکسیداتیو و در نهایت منجر به جهش سلولی و در نتیجه ایجاد چین و چروک و لکه شود مقابله میکنند.
استفاده منظم از این دانهها به عنوان یک ماده ضد پیری عمل میکند و علائم مربوط به افزایش سن را کاهش میدهد.
3-تخم شربتی برای درمان کبد
یکی از روشهای سالم برای مبارزه با کبد چرب، کاهش چربی خون و تغذیه سالم است.دانههای تخم شربتی سرشار از فیبر محلول هستند.
فیبر محلول میتواند به کنترل سطح کلسترول و قند خون کمک کند. مادهای به نام پکتین در دانههای تخم شربتی وجود دارد که باعث کاهش جذب کلسترول در روده میشود.
بر اساس یک مطالعه، افرادی که روزانه حدود 30 گرم تخم شربتی معادل 7 قاشق غذاخوری میخورند، 8 درصد کلسترول خون آنها کاهش مییابد.
این تحقیق نشان میدهد که مصرف مداوم دانه تخم شربتی، حتی به مقدار کمتر از این هم میتواند چربی را کنترل کند. کنترل چربی باعث میشود، تجمع چربی در کبد کاهش یابد.
افرادی که مبتلا به دیابت و قند بالا هستند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به کبد چرب و نارسایی کبد قرار دارند. مصرف تخم شربتی به کنترل قند خون کمک میکند و مشکلات کبدی را از این افراد دور میکند.
آنتیاکسیدان فلاونوئید در دانههای تخم شربتی، بدن را از آسیب رادیکالهای آزاد حفظ میکنند و باعث میشوند خطر ابتلا به سیروز کبدی و سرطان کبد کاهش یابد.
بر اساس طب سنتی، شربت تخم شربتی و خاکشیر به همراه مقدار کمی ترنجبین به پاکسازی کبد کمک میکند.
ترکیب خاکشیر و تخم شربتی اثربخشی آن را برای بهبود بیماری کبد چرب دوچندان میکند. در طب سنتی، خاکشیر را برای پاکسازی رودهها و کاهش تجمع چربی در کبد توصیه میشود.
4-درمان دردهای معده و گوارش ،یبوست با تخم شربتی :
تخم شربتی برای درمان ناراحتی های گوارشی مانند درد معده، نفخ، یبوست، سوءهاضمه و بی نظمی کارکرد روده ها استفاده می شود.
در کشور چین، از تخم شربتی برای درمان عفونت، درد معده، گزیدگی مار و حشرات و پایین آوردن دمای بدن استفاده می شود.
تخم شربتی فیبر غذایی فوق العاده ای دارد و به همین دلیل، برای گوارش و درمان بافت های گوارشی عالی است.تخمهای شربتی، بدن را بهطور طبیعی سمزدایی میکنند و باعث تنظیم حرکات روده میشوند.
برای رفع یبوست می توانید یک قاشق غذاخوری تخم شربتی را از شب قبل خیس کرده و صبح ناشتا با دو لیوان آب ولرم میل کنید.
این نوشیدنی بهعنوان یک پاککنندهی معده عمل میکند. تخمهای شربتی حاوی روغنهای فرّاری هستند که به ازبینبردن گاز و نفخ دستگاه گوارش کمک میکنند و برای هضم مفیدند.
5-فواید تخم شربتی برای مو
تخم شربتی شامل مقدار قابل توجهی مواد معدنی میشود. آهن، پروتئین و ویتامین K موجب حفظ سلامت موهای شما میشوند.
خواص تخم شربتی برای مو ، افزایش رشد و حجم آن بسیار مفید است. پروتئین موجود در تخم شربتی به تولید کراتین موها کمک میکند.
تخم شربتی سبب حفظ درخشندگی و لطافت موها میشود. همچنین به دلیل ترکیبات روغنی که دارد از خشکی مو جلوگیری میکند.
ماسک ریزش مو تخم شربتی را با یک قاشق چایخوری تخم شربتی و 1/4 پیمانه شیربادام تهیه کنید. این ماسک را روی ریشه مو قرار دهید و پس از ۱۵ دقیقه با شامپو شستشو دهید.
این ماسک مانع از ریزش مو میشود.
6-فواید تخم شربتی برای تنظیم فشار خون
افرادی که فشار خون بالا دارند حتما تخم شربتی را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهند. تخم شربتی فشار خون را کاهش میدهد. افرادی که به طور طبیعی فشار خون پایینی دارند، در مصرف تخم شربتی احتیاط کنند.
7-کنترل قند خون و کمک به درمان دیابت
تخم شربتی هیچ گونه قند و کالری ندارد. خواص تخم شربتی به افراد دیابتی کمک میکند قند خون خود را کنترل کنند.
تخم شربتی باعث میشود قند به آرامی در بدن آزاد شود و متابولیسم قند خون را در بدن کاهش میدهد. نوشیدن تخم شربتی همراه با شیر برای افراد مبتلا به دیابت مفید است.
8-آرامش اعصاب با تخم شربتی
تخم شربتی اعصاب شما را آرام میکند. مصرف تخم شربتی همراه با عرق بادرنجبویه برای تقویت اعصاب و کاهش استرس مفید است.
تخم شربتی برای بهبود خلق و خو استفاده میشود. تخم شربتی سردرد را درمان میکند و خستگیهای ذهنی ناشی از فشار کاری را برطرف میکند.
9- درمان سرماخوردگی با تخم شربتی
درمان سرماخوردگی در طب سنتی از تخم شربتی برای درمان سرماخودگی استفاده می شود.
این دانه حاوی مقادیر غنی از فلاونوئیدها و آنتی اکسیدان های مفید است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود و به همین جهت برای پیشگیری و درمان سرماخودگی مفید است.
عوارض مصرف تخم شربتی
فیبر بالای تخم شربتی ممکن است باعث ایجاد عوارض گوارشی مانند نفخ شود. به طور کلی بهتر است مصرف فیبر را در رژیم غذایی خود به تدریج افزایش دهید
با این کار به روده فرصت دهید که خود را با مقدار زیاد فیبر تنظیم و به آن عادت کند. با این روش عوارض مصرف تخم شربتی را کاهش میدهید.
علاوهبراین، یک قاشق غذاخوری تخم شربتی ۱۸۵ درصد از نیاز روزانه به ویتامین K را تامین میکند.
ویتامین K به لخته شدن خون کمک میکند. بنابراین، خوردن تخم شربتی میتواند با وارفارین و داروهای مشابه رقیقکنندهی خون تداخل داشته باشد که یکی دیگر از عوارض مصرف تخم شربتی است.
جمعبندی
تخم شربتی از گیاهان دارویی است که به مقدار فراوان از آن استفاده میشود. این گیاه برای درمان بسیاری از بیماریها، تقویت سیستم ایمنی بدن، دفع سموم و… کاربرد دارد.
خواص تخم شربتی برای لاغری وکاهش وزن بسیار مفید است. این گیاه کالری ندارد و سرشار از فیبر است.
حرکات روده را آسان کرده و از بروز یبوست جلوگیری میکند. خواص ادویه تخم شربتی برای عضله سازی در ورزش، تقویت پوست و مو کاربرد دارد.
مواد معدنی آن به رشد کودکان کمک شایانی میکند. تخم شربتی در تابستان موجب رفع عطش میشود. مصرف بیش از اندازه از این گیاه موجب سرگیجه میشود.
بازتاب: طب سنتی و خواص و مزاج خاکشیر - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: درمان سرخک با طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: طب سنتی درمان خارش بدن - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: خواص هل در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️