طب سنتی درمان خارش بدن
- شناسه مطلب: 3558
- تاریخ انتشار: 9 آذر 1401

طب سنتی علت خارش بدن را از گرمی وصفرای سوخته بدن می داند، که این صفرای سوخته یعنی گردش خون دراین نواحی باغلظت توام شده است.
طب ایرانی خارش را با عنوان حکه یاد می کند. عوامل متعددی باعث ایجاد خارش در بدن می شود و داروهای مختلفی هم بر حسب علت آن برای درمان به کار می روند.
این داروها گاها پرهزینه و غیر قابل دسترسی یا دارای عوارض جانبی قابل توجه می باشند, لذا استفاده از فرآیندهای کوتاه مدت و با هزینه بری کمتر برای کشف داروهای موثر در درمان بیماری ها ضروری به نظر می رسد.
استفاده از تجربیات طب سنتی ایرانی در استفاده از گیاهان و ادویه طبی می تواند در این زمینه راهکار موثری باشد که در این بخش از طب بوعلی به آن پرداخته ایم.
⇐ طب سنتی درمان خارش بدن با داروهای گیاهی
فهرست
یکی از مشکلات شایع در بین مردم خارش است که بسیاری از افراد در زندگی خود آن را تجربه کردهاند.
طب سنتی، معتقد است که خشکی و خارش پوست در میان افرادی با مزاج های «گرم وخشک» و «سرد و خشک» شایعتر است. غلبه سردی و خشکی در این افراد باعث خشکی بیشتر پوست و در نتیجه، خارش خواهد شد.
درنتیجه مصرف خوراکیهایی با مزاج گرم و خشک و سرد و خشک هم میتواند خشکی و خارش پوست را تشدید کند. افرادی که طبیعت تر دارند، گرم و تر یا سرد و تر، کمتر درگیر این عارضه میشوند.
اگر خارش از نوع صفرا (گرمی) باشد، در زمان استحمام وقتی آب به تن میرسد و به اصطلاح بدن خیس میشود، این نوع خارش رفع میشود.
اما اگر خارش از نوع سودا (سردی) باشد، در زمان استحمام این خارش رفع نمیشود یا حتی بیشتر میشود.
به طور معمول مرکز تنظیم خشکیها در بدن، کبد است، یعنی خشکی پوست و خارشهای آن در اغلب موارد با افزایش رطوبت کبد از بین میرود یا تا حد زیادی تخفیف پیدا میکند.
علت واقعی خارش، اغلب ناشناخته است، اما به طور کلی خارش ناشی از تحریک اعصاب پوستی است و علتهای مختلفی دارد، برخی علتهای خارش عبارتند از:
1-اگزما
2-مشکلات عصبی
3-عفونت های قارچی
4-واکنشهای دارویی
5-خشکی و آلودگی هوا
6-گزیدگی و نیش حشرات
7-هنگام التیام زخمهای پوستی
8- استفاده از برخی وسایل گرمایشی
9-حساسیت به مواد شیمیایی مانند صابونها، عطرها و …
10-حساسیتهای فصلی و واکنشهای الرژیک به برخی گلها و گیاهان
درمان خارش بدن در طب سنتی
1-روغن درخت چای
یکی از محبوب ترین روغن های گیاهی به خصوص در میان کسانی که تازه به استفاده از روغن ها روی آورده اند، روغن درخت چای است.
می توان از روغن درخت چای برای رفع عفونت های مختلف استفاده کرد. روغن درخت چای ضد باکتری و ضد قارچ است و توانایی درمان جای زخم را نیز دارد.
این روغن تحریکات پوستی از هر نوع را تسکین می دهد. روغن درخت چای یک روغن درمانگر برای کسانی است که از خارش های پوستی رنج می برند.
هنگام استفاده از روغن های گیاهی خالص بر روی پوست خود، مطمئن شوید که آنها را با یک روغن دیگر ترکیب کرده اید.
از روغن نارگیل، بادام و یا هر نوع روغن دیگری می توانید به عنوان روغن پایه استفاده کنید. شاید برایتان سوال پیش بیاید که چرا؟
زیرا برخی از روغن های حاصل از عصاره گیاهان دارویی غلظت بالایی دارند و می توانند باعث تحریکات پوستی شوند.
بسیار مهم است که هنگام استفاده از روغن های گیاهی بر روی پوست، ابتدا آن ها را رقیق کنید و بر روی قسمت کوچکی از پوست امتحان کنید تا ببینید که آیا به آن واکنش آلرژیک نشان می دهید یا خیر.
2-درمان خارش با حجامت
اگر دلیل خارش بدن ماده ای باشد که به سادگی از بدن دفع نمی گردد، جهت درمان این گونه خارش ها باید راهی برای خارج کردن این مواد از بدن پیدا کرد.
بر اساس روایات معصومین علیه السلام و تجربه های مکرر علمای طب سنتی ، حجامت بهترین ، سریع ترین و موثرترین راه برای درمان خارش های عمومی طول کشیده بدن می باشد.
در کنار دستورات پزشک طب سنتی برای پاکسازی بدن بیمار و درمان خارش او ، حجامت روشی عالی برای خارج کردن مواد زائد مرموزی است که وارد بدن شده و کبد قادر به از بین بردن و دفع آنها نیست
3-رژیم غذایی مناسب
1-ماء الشعیر طبی در رفع جوش، خارش و کهیر تا حد زیادی موثر است.
2- خاکشیر رطوبت زیادی دارد و در رفع حساسیت، آلرژی و خارش بسیار مفید است.
3-پرهیز از مصرف غذاهای خشک مزاج یکی دیگر از راههای درمان خارش بدن در طب سنتی است.
4-مصرف غذاهای سادهای مثل شیربرنج نیز میتواند به پوست رطوبت کافی برساند و در درمان سریع خارش بدن با طب سنتی کمک کننده باشد.
5-مصرف مواد غذایی آبکی به خصوص آبمیوههایی مثل آب هویج و آب سیب و میوه و سبزیهای آبدار مثل کاهو و خیار اگر متناسب با فصل مصرف شوند.
6-میتوان به سالادی که روی آن روغن زیتون ریخته شده مقدار کمی آبلیمو یا آبغوره یا سرکه اضافه و مصرف کرد. خود زیتون به تنهایی نیز در سالاد کفایت میکند.
7-خارش بدن عمدتا به علت حرارت و گرما است و باید مواد با طبع سرد استفاده شود. مصرف خاکشیر و دوغ بسیار موثر است. دمنوش گیاه مریم گلی نیز مفید است.
8-سرکه سیب طبیعتی سرد دارد و برای درمان انواع جوش و حساسیتهای پوستی به صورت خوراکی (مثلاً با سالاد) موثر است. از اینرو سرکه میتواند یکی از راه کارهای درمان خارش بدن در طب سنتی باشد.
9-برای درمان خارش از نوع سودا (سردی) باید از گرمکنندهها استفاده کنیم؛ بهتر است از شربتهایی مثل شربت شیره انگور با مقدار کمی سرکه (۵
واحد شیره انگور با یک واحد سرکه) استفاده کنیم یا شربت انار ترش و شیرین میل کنیم.
10-عرق کاسنی و عرق شاتره (شاهتره) هم میتواند حرارت کبد را پایین آورده و تا حدود زیادی جلوی خارشهای پوست و خشکی آن را بگیرند.
البته افرادی که مزاج سرد و خشک دارند باید برای رفع خارش و خشکی پوست، از عرق کاسنی و شاتره همراه با روغن زیتون و عسل استفاده کنند.
11-یکی دیگر از راهکارهای مفید برای درمان سریع خارش بدن با طب سنتی آن است که ادویه، سیر، خرما و گردو در غذا استفاده نشوند و بیشتر از غذاهای خنک مثل جو به صورت سوپ جو بهره برده شود.
بازتاب: طب سنتی درمان لیپوم با داروهای گیاهی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: خواص هل در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
ممنونم ، از اطلاعات مربوط به این قسمت استفاده کردم
بازتاب: درمان عرق سوز شدن با طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: طب سنتی و خواص اسطوخودوس - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: درمان دیابت بارداری در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️