خواص مریم گلی در طب سنتی
- شناسه مطلب: 3647
- تاریخ انتشار: 17 آذر 1401
طب سنتی مریم گلی را “مریمی” می نامد که در زبان عربی نیز به نامهای «مریمیه» و «شالبیه» و «مریمیه صغیره» شاخته میشود. طبع مریم گلی گرم است و برای افراد با مزاج سرد و دموی مفید میباشد.
این گیاه شبیه به سبزی نعنا می باشد ولی مزه تلخ تری دارد. در طب سنتی ایرانی بارها بر خواص مریم گلی در درمان بیماری ها صحبت شده است.
سالیان سال است که در طب ایرانی گیاه مریم گلی بهعنوان دارویی مؤثر برای معالجه بسیاری از بیماریها، طعم دادن به غذاها و یا رفع مشکلات روحی استفاده میشود.
یکی از موارد پرکاربرد این گیاه، استفاده از آن برای تهیه دمنوش مریم گلی است که فواید بینظیری مانند بهبود عملکرد مغز، رفع استرس، گردش خون منظم، رفع سفیدی موها و …دارد.
در این مقاله از طب بوعلی به طور مفصل به فواید این گیاه خوش عطر در جلوگیری و درمان بیماری ها صحبت می کنیم.
⇐ خواص مریم گلی در طب سنتی
فهرست
مریم گلی به انگلیسی معادل “Salvia divinorum” یا به اختصار Salvia است. گیاه مریم گلی، بومی جنوب مکزیک و قسمتهایی از آمریکای مرکزی و جنوبی است.
ماده فعال این گیاه، سالوینورین A است که یکی از قویترین داروهای روانگردان طبیعی در نظر گرفته میشود. از اثرات این دارو میتوان به توهم، سرگیجه، اختلالات بینایی و غیره اشاره کرد.
گیاه مریم گلی طبعی گرم و خاصیت آرامبخشی دارد. این گیاه به تقویت سیستم ایمنی بدن، افزودن اشتها و درمان کمخونی کمک میکند و میکروبکش و نشاطآور است.
ریشه خشک شده این گیاه چه به تنهایی و چه در ترکیب با سایر گیاهان دارویی، صدها سال است که برای درمان بیماریهای متعدد، به ویژه بیماریهای قلبی و عروقی، مورد استفاده قرار میگیرد.
مریم گلی انواع مختلفی دارد از جمله :
1-مریم گلی جنگلی
2-مریم گلی آناناس
3-مریم گلی پنبهای
4-مریم گلی جنگلی
5-گیاه مریم گلی سفید
6-گیاه مریم گلی مرموک
7-مریم گلی آتشین (گل سلوی قرمز)
برخی از خواص مریک گلی در درمان بیماری ها
1- درمان التهاب
جویدن برگهای مریم گلی درمان خوشایند و لذتبخشی نیست، ولی این کار مؤثرترین راه برای اثرگذاری ترکیبات آلی این گیاه در بدن شما است.
مصرف تنتور،مریم گلی و خیساندهی برگهای آن نیز روش خوبی است. ولی اگر دچار مشکلات التهابی بهویژه در مجاری تنفسی یا گواشی خود هستید، میتوانید با استفاده از چای و دمکردهی مریم گلی آن التهاب را ازبین ببرید.
ویژگیهای ضدالتهابی مریم گلی برای مشکلات سلامتی مانند آرتروز و نقرس و همچنین التهاب کلی سیستم قلبیعروقی (که میتواند منجربه بیماری قلبی و فشارخون بالا شود) نیز مفید است.
فلاونوئیدها و ترکیبات فِنُلی موجود در مریم گلی، این اثرات مفید را ایجاد میکنند.
2-جبران کمبود تغذیه با مریم گلی
مریم گلی دارای دوز بالایی از انواع ویتامینها و مواد معدنی است. این گیاه کالری پایینی دارد و دارای ویتامینهایی مانند ویتامین k و ویتامین B6 و مواد معدنی مانند کلسیم، منگنز و آهن میباشد
همگی این ویتامین ها برای سلامت بدن ضروری هستند و کمبود آنها موجب کمبود تغذیهای در بدن میشود.این گیاه همچنین حاوی مقادیر کمی منیزیم، روی، مس و ویتامینهای A، C و E است.
علاوه بر این، این ادویه معطر دارای کافئیک اسید، اسید کلروژنیک، رزمارینیک اسید، اسید الاژیک و روتین است که همه این موارد نقش مؤثری بر سلامتی بدن دارند؛
اما دقت کنید که نباید در مصرف مریم گلی افراط کنید و روزانه یک قاشق چایخوری از آن برای بهره بردن از خواص مریم گلی کافیست.
3- جوانی پوست با مریم گلی
این گیاه دارویی سرشار از آنتیاکسیدانهاست. آنتیاکسیدانها مولکولهایی هستند که به تقویت سیستم دفاعی بدن کمک میکنند و رادیکالهای آزاد مضر بالقوه مرتبط با بیماریهای مزمن را خنثی میکنند.
همین رادیکالهای آزاد مخربترین عامل برای پوست محسوب میشوند که اگر از بین نروند، منجر به عارضههای پوستی و بخصوص پیری زودرس خواهند شد.
مریم گلی حاوی بیش از 160 پلی فنول مجزا است. پلی فنولها نوعی ترکیبات شیمیایی گیاهی هستند که بهعنوان آنتیاکسیدان در بدن شما عمل میکنند.
کلروژنیک اسید، کافئیک اسید، رزمارینیک اسید، آلاژیک اسید و روتین که همگی در مریم گلی یافت میشوند از آنتیاکسیدانهایی هستند که ضمن زیبایی
و جوانسازی پوست با مزایای چشمگیر سلامتی مانند کاهش خطر ابتلا به سرطان و بهبود عملکرد مغز و حافظه ارتباط دارند.
حتی نتایج یک مطالعه نشان داده است که نوشیدن 1 فنجان (240 میلیلیتر) چای مریم گلی دو بار در روز باعث افزایش قابلتوجه دفاع آنتیاکسیدانی در بدن میشود.
همچنین کلسترول کل و کلسترول LDL “بد ” را کاهش داده و از طرفی کلسترول HDL”خوب ” را افزایش میدهد. همین امر باعث میشود از بسیاری از بیماریهای قلبی جلوگیری شود.
به طور کلی مریم گلی :
1-مهمترین خشک کننده شیر است.
2-در کاهش قند خون هم به صورت سنتی مصرف می شود.
3-از مریم گلی به عنوان ضد التهاب، ضد عرق و ضد باکتری استفاده می شود.
4-در التهابات دهان و گلو به صورت غرغره و دهانشویه طبیعی کاربرد دارویی دارد.
5-برای ورم کلیه، پوست چرب، رماتیسم، فعال کننده جریان خون و سل مفید است.
6-در صورت شستشو پوست با جوشانده این گیاه، خارش های پوستی از بین می روند.
7-اگر به گلودرد دچار شده اید می توانید دم کرده گل این گیاه را مصرف کنید تا دردتان کاهش یابد.
8-سهولت زایمان را به همراه دارد، اگر شخص نازایی این گیاه را مرتبا مصرف نماید در درمان نازایی او به آن شخص کمک خواهد کرد.
9-قاعده آور است و درد ترشحات ناشی از قاعدگی زنان را رفع می کند. همچنین، گر گرفتگی و تعریق در دوران یائسگی را کاهش می دهد.
10-دم کرده این گیاه برای درمان بیماری های گوارشی مانند نفخ، سوء هاضمه، اسهال و سوزش سر دل مفید می باشد. همچنین، ضد ورم روده و کولیت روده می باشد.
11-مریم گلی آرام بخش بوده و مصرف جوشانده آن باعث تقویت حافظه، افزایش تمرکز و کاهش استرس می شود. علاوه بر این، برای افسرگی، بیماری آلزایمر و پارکینسون مناسب است.
12-در صورت گزش حشرات می توانید گیاه تازه مریم گلی را در منطقه گزیده شده، بگذارید و سوزش ناشی از گزیدگی را کمتر کنید.
بازتاب: خواص گل گاو زبان که تا به حال نمی دانستید - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: درمان آرتروز گردن با طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: ۵ راهکار طب سنتی در درمان روماتیسم - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: درمان نارسایی کلیه با طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: درمان پرخوری عصبی با طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: طب سنتی و خواص دمنوش اسطوخودوس - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: ۵ راه درمان دیسک کمر با طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: طب سنتی و خواص سمنو - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: آشنایی با خواص گیاه بومادران در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️