8 راه درمان دیسک کمر با طب سنتی
- شناسه مطلب: 3939
- تاریخ انتشار: 15 دی 1401
طب سنتی برای کنترل و تسکین این درد، موارد جایگزینی برای داروهای شیمیایی ارائه میکند که این روش درمان و داروهای گیاهی برای کاهش میزان درد و التهاب بسیار مؤثر هستند.
از طرفی، بهدلیل عوارض جانبی متعدد ناشی از مصرف داروهای مسکن، درمان دیسک کمر با طب سنتی ایرانی و داروهای گیاهی در چند سال اخیر رواج پیدا کرده است.
در ستون فقرات بدن انسان بین مهره های کمری بالشتک هایی ژلاتینی یا صفحاتی از جنس غضروف قرار دارند که به آنها دیسک کمر گفته میشود.
بیماری دیسک کمر یا به عبارت صحیح تر فتق دیسک کمر به انگلیسی lumbar disc hernistion گفته می شود.
باید بدانید که داروهای گیاهی نیز جوانب منفی خاص خود را دارند که واکنش آلرژیک یا حساسیت نسبت به این قبیل داروها یکی از این موارد است.
به همین دلیل باید قبل از مصرف هرگونه داروی گیاهی برای درمان دیسک کمر، باید با پزشک خود مشورت کنید تا پیشتر از خطرات و فواید داروی گیاهی مد نظر مطلع شوید.
در طب ایرانی اعتقاد بر آن است که دیسک کمر بر اثر لختگی و غلظت خون بوجود می آید. بنابراین برای درمان دیسک کمر باید خون ما رقیق شود.
طب بوعلی در این بخش به راه های درمان دیسک کمر به وسیله ی طب سنتی پرداخته است، تا انتها با ما همراه باشید .
⇐ درمان دیسک کمر با طب سنتی
از فتق دیسک با اصطلاحات پارگی یا لغزش دیسک نیز یاد میشود. فتق دیسک زمانی رخ میدهد که بخشی از ماده ژلاتینی نرم داخل دیسک از پارگی موجود در بخش خارجی دیسک بیرون بزند.
فتق دیسک عصبهای مجاور را تحریک میکند و به درد، بیحسی یا ضعف دست یا پا دامن میزند. البته بسیاری از بیماران دچار فتق دیسک با هیچ گونه علائمی روبرو نمیشوند. درمان اکثر موارد فتق دیسک نیازی به جراحی ندارد.
اروهای گیاهی که برای درمان فتق دیسک استفاده میشوند عمدتاً درد و التهاب مرتبط با این آسیب اسکلتی عضلانی را هدف قرار میدهند.
برخی از این گیاهان دارویی اعم از گیاه آرنیکا (گل همیشه بهار کوهی)، کوهوش سیاه، باتربور، مخمّر یوحنای مقدّس (علف چای، گُل راعی) و یام وحشی، خاصیت ضد درد یا مسکن دارند.
به این نکته نیز توجه داشته باشید که داروهای گیاهی قادر به درمان فتق دیسک کمر نبوده و تنها درد و التهاب ناشی از این عارضه را تسکین میدهند.
علائم دیسک کمر
هرچند بعضی موارد فتق دیسک کمر هیچ گاه تولید درد نمیکند، اما برخی بیماران با دردی مواجه میشوند که شدت آن از سوزش و گزگز خفیف تا دردی تیز و خنجری متغیر است. علایم دیسک کمر، بسته به محل بروز، میتواند با موارد زیر همراه باشد:
1- در مهرههای گردنی:
درد، بیحسی، گزگز، سوزش و ضعف در گردن، بازوها، دستها و گاهی اوقات در سر.
2- در مهرههای کمری:
درد، بیحسی، گزگز، سوزش و ضعف در کمر، باسن، پاها و پایین پاها. چنانچه فتق به عصب سیاتیک فشار بیاورد، بیماری سیاتیک بروز مییابد.
3- در مهرههای صدری (دردصد شیوع پایینتر):
درد در بخش فوقانی یا میانی پشت بدن که در شکم یا قفسه سینه نیز منتشر میشود و بیمار غالباً آن را با مشکلات قلبی ـ عروقی اشتباه میگیرد.
درمان های گیاهی برای دیسک کمر
1- استفاده از زردچوبه
زردچوبه با نام علمی Curcuma longa، گیاهی است که میتواند در درمان دیسک کمر مؤثر باشد. زردچوبه گیاهی گلدار از خانواده زنجبیل بوده که طعمی تلخ و تند داشته و طبع آن گرم و خشک است.
خواص زردچوبه در طب سنتی بسیارفراوان مب یاشد، از این گیاه هم به صورت خوراکی و هم به صورت ضماد می توان استفاده کرد.
ریزوم زردچوبه یا ساقه این گیاه برای کمک به کاهش التهاب مربوط به فتق دیسک کمر مؤثر است. اما بهدلیل خاصیت تحریک کنندگی رحم نباید از زردچوبه در دوران بارداری استفاده شود.
طبق تحقیقات بالینی، زردچوبه به دلیل غنی بودن از ترکیبی شیمیایی بهنام کورکومین به عنوان یک عامل درمانی ایمن و مؤثر در برابر بیماریهایی اعم از بیماری التهابی روده، پانکراتیت، آرتروز و یووئیت (التهاب لایه میانی چشم) عمل میکند.
2-مصرف اسطوخودوس
روغن اسطوخودوس علاوه بر رایحه محبوب خود، به عنوان روغنی چند منظوره برای درمان انواع بیماریها کاربرد دارد. این روغن در کاهش کمر درد ناشی از دیسک کمر موثر است.
این گیاه خواص آرام بخش و شل کننده دارد، به عنوان روغن معطر برای استحمام قابل استفاده است می توان از شاخ و برگ آن نیز جوشانده درست کرد.
چای اسطوخودوس :
چای اسطوخودوس دارای خاصیت تسکین دهندگی می باشد. دو قاشق چای خوری از برگ های اسطوخودوس را در یک فنجان آب جوش بریزید و بگذارید برای 15 دقیقه بماند می توانید تا سه فنجان در روز از این چای بنوشید.
3-گیاه دارویی گل ساعتی :
قسمت های مورد استفاده گل ساعتی :
گل و برگ آن برای دم کرده استفاده می شود، میوه آن خوراکی است، منشا این گیاه آمریکاست، یک گونه از این گیاه با ویژگی های مشابه در اروپا رشد می کند.
این گیاه توسط فاتحان اسپانیایی که نشانه های زحمات مسیح را در آن دیدند به اروپا آورده شد (نام گذاری آن به این جهت است)، یکی از بهترین درمان ها در برابر ناراحتی های عصبی است.
عوارض جانبی ندارد گل ساعتی خواص تسکین بخش و آرام بخش دارد اما باعث افسردگی نمی شود، مسکن است برای رفع استرس ناشی از کار و نوسان خلق و نگرانی قبل از قاعدگی و یائسگی مفید است.
هشدار :
در حین بارداری و شیردهی از گل ساعتی استفاده نکنید، برای کودکان زیر سه سال ممنوع است و برای بچه های چهار تا 12 سال با پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید زیرا دوز آن باید با توجه به وزن بچه تعیین بشود، میوه گل ساعتی را فقط می توانید به صورت کاملا رسیده میل کنید زیرا میوه کال آن سمی است.
4- استفاده از زنجبیل
زنجبیل یکی از محبوبترین داروهای گیاهی است. در صورتی که زتجبیل در دوز کم مصرف شود، آنتی اکسیدانهای موجود در آن به کاهش درد مفاصل و عضله کمک کرده و عوارض جانبی بسیار کمی دارد.
5-بابونهی زرد
بابونهی زرد یک داروی گیاهی است که برای درمان سر درد، میگرن، آرتریت روماتوئید، معده درد و دندان درد مفید است. عوارض جانبی خفیف شامل آفت و سوزش زبان و لب است. زنان باردار نباید از این داروی گیاهی استفاده کنند.
6-روغن سیاه دانه
ماده مؤثر اصلی موجود در روغن سیاه دانه، تیموکینون است که خاصیت محافظت عصبی دارد که این امر روغن سیاه دانه را در درمان بیماریهای مرتبط با سیستم عصبی مرکزی مانند ام اس و آرتروز تبدیل به داروی گیاهی مؤثری میکند.
7-ضماد درمان دیسک کمر
مواد مورد نیاز: دنبه گوسفند؛ به مقدار کف دست و با ضخامتی 1 سانتیمتری + 1 قاشق مرباخوری از پودر زنجبیل + 10 خرمای بدون هسته.
برای شروع خرما و زنجبیل را با هم مخلوط کنید تا به حالتی خمیری شکل درآیند و بعد این مخلوط را به روی دنبه آماده شده بریزید و حالا این ضماد را به روی گودی کمر (مهره 5 و 6) خود بمالید .
پلاستیک فریزری را به روی دنبه قرار دهید و با یک شال ببندید. 48 ساعت به آنها زمان دهید و بعد آنرا از تن خود جدا کنید. برای گرفتن نتیجه مطلوب، تا 3 مرحله این روند را ادامه دهید.
توجه داشته باشید که در طول درمان دیسک کمر از کار هایی مثل بالا و یا پایین رفتن از پله ها و یا ورزش های پر تحرک خودداری کنید.
8-دیگر درمان های دیسک کمر در طب سنتی
یکی دیگر از روشهای درمان دیسک کمر، استفاده از راهکارهای طب سنتی است. طب سنتی در مرحله اول استفاده از افزودنیها و چاشنیهایی با طبع گرم را پیشنهاد میکند.
به طور مثال خوردن عسل، گردو، خرما و ارده در بسیاری از موارد علائم دیسک کمر را بهبود میبخشد. همچنین استفاده از زنجبیل، پودر سیر، دارچین و رزماری در وعدههای غذایی روزانه میتواند موثر باشد.
علاوه بر این موارد، استفاده از نوشیدنیهایی با طبع گرم همچون شربت زعفران، عرق بیدمشک، عرق نعناع، بهارنارنج و عرق نسترن نیز در بهبود علائم مؤثر میباشند.
بازتاب: خواص زنجبیل در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: برداشتن خال با طب سنتی و داروهای گیاهی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: ۶ روش درمان سردی دست و پا با طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
سلام من دیسک کمرم رو عمل کردم اما هنوز به طور کامل خوب نشده، می تونم از درمان هایی که شما گفتید استفاده کنم؟ آیا خطری برای عملی که انجام دادم نداره؟ ممنون می شم پاسخ بدین.
سلام ، شما باید حتما زیر نظر پزشک طب سنتی از موارد گفته شده استفاده کنید اما استفاده به صورت معمول ایرادی نداره
از سایت خوبتون و اطلاعات مفیدتون هم متشکرم
خواهش میکنم ، خوشحالم مطالب مفید بودن