درمان پوکی استخوان با طب سنتی
- شناسه مطلب: 4338
- تاریخ انتشار: 15 بهمن 1401
طب سنتی و گیاهی، با هدف کنترل یا درمان مشکلات بدون استفاده از دارو به درمان بیماری ها می پردازد. برخی از این درمانهای جایگزین میتوانند برای درمان پوکی استخوان (استئوپروزیس) استفاده شوند.
پوکی استخوان یک بیماری استخوانی است که با تراکم استخوان کم و تحلیل رفتن استخوان مشخص میشود، که در نهایت منجر به افزایش شکنندگی استخوان و در نتیجه شکستگی استخوان میشود.
باتوجه به اینکه، مدارک بالینی و علمی کمی در زمینه تأثیرگذار بودن این درمانها وجود دارند، برای استفاده از این درمانها باید پزشکتان مشورت کنید چرا که ممکن است داروهای گیاهی با داروهایی که در حال مصرفشان هستید تداخل داشته باشند.
این بیماری معمولا به دلیل کمبود مواد معدنی مانند کلسیم، پروتئین و ویتامین دی و استعمال دخانیات مانند سیگار به وجود میآید و در میان خانمها به خصوص در یائسگی شایعتر است.
برای درمان و پیشگیری از پوکی استخوان طب ایرانی همواره توصیههای مفیدی دارد که در این مقاله اشاره ای به بهترین داروهای گیاهی که برای درمان پوکی استخوان افراد مسن وجود دارد، داریم.
در طب سنتی ایرانی روشهای متعددی وجود دارند که میتوان از آنها برای درمان پوکی استخوان بهره گرفت که در این مقاله از طب بوعلی به معرفی آنها پرداخته ایم، تا انتها با ما همراه باشید.
⇐ درمان پوکی استخوان با طب سنتی و داروهای گیاهی
فهرست
پوکی استخوان یا استئوپروز بر اساس تعریف انجمن ملی بهداشت یک اختلال اسکلتی است که بیش تر در زمان سالمندی ایجاد می شود و خصوصیت بارز آن تقلیل استحکام استخوان بوده و شخص را در معرض خطر شکستگی قرار می دهد.
برخی از عمدهترین عوامل موثر بر پوکیاستخوان
یکی از صدمات پوکیاستخوان، تضعیف و شکننده شدن استخوان است. به طوری که با کمترین فشار مثلا در حد دولا شدن یا سرفه شکسته میشود. با توجه به این نکته که در مبحث قبل گفتیم حالا میخواهیم برخی از مهمترین عواملی که باعث پوکیاستخوان میشود اشاره کنیم:
1- افزایش سن:
هرچه سن بالاتر میرود، تراکم و استحکام استخوان کمتر میشود. در این بین خانومهایی که در حال گذراندن ۱۰ سال اول یائسگی هستند بیشتر از نیمی از تراکم استخوان های خود را از دست میدهند.
2- رژیمغذایی:
استخوان به املاح معدنی مانند کلسیم، فسفر، منیزیم، زینک، سلنیوم، ویتامین های D3 و K نیاز دارد. کسانی که رژیمهای لاغری سخت و بدون نظر متخصص میگیرند با کمبود شدید این مواد روبرو میشوند. این نوع رژیم غذایی، بدن را در معرض پوکیاستخوان قرار میدهد.
3- ژنتیک:
افرادی که در خانواده خود سابقه شکستگی دارند، حتما باید تحت نظر دکتر باشند.
4- مصرف برخی داروها:
داروهایی مانند کورتون و داروهای ضدافسردگی باعث پوکیاستخوان میشود.
5- ابتلا به برخی از بیماریها:
بیماریهایی مانند کم خونی، روماتیسم، دیابت، پرکاری تیروئید خود میتوانند زمینهساز پوکیاستخوان شوند.
برخی از عوامل دیگر
1- استعمال دخانیات
2- نوشیدن چای پررنگ
3- مصرف مشروبات الکلی
4- کمبود هورمون تسترون در آقایان
5- کمبود هورمون استروژن در زنان یائسه
خواص سنجد و اثرات درمانی سنجد در درمان بیماری ها را در این مقاله خوانید
راههای جلوگیری از پوکیاستخوان از نگاه طب سنتی
درست است برای پوکیاستخوان در منابع گذشتگان و در طب سنتی علت مشخصی وجود ندارد اما نشانههای مشترکی ناشی از ارتباط بین سوء مزاج و پوکیاستخوان دیده شده است.
راههایی برای مقابله با این بیماری پیشنهاد دادند که مهمترین آنها عبارت است از:
1- ورزش روزانه: انجام ورزشهای ملایم موجب افزایش حرارت بدن و کم شدن وزن میشود.
2- اصلاح تغذیه: بهتر است مصرف غذاهای غلیظ مانند ماکارونی، پنیر پیتزا، کله پاچه و حلیم در کنارش مصرف شیرین کننده مصنوعی را به شدت کم کنیم.
مصرف انواع ماهیها به خصوص ماهی ساردین در کنار ادویههایی مانند زردچوبه، زیره، زنجبیل و فلفل سیاه جایگزین شود.
درمان پوکی استخوان در طب سنتی با داروهای گیاهی
1- مصرف دمنوش گزنه
یکی از روش های درمان پوکی استخوان با طب سنتی، استفاده از دانه گزنه و دمنوش آن است. گزنه سرشار از ویتامین D است.
همانطور که می دانید ویتامین D اصلی ترین ویتامین برای استحکام استخوان ها بوده و وجود میزان مناسبی از آن در بدن، از ابتلا شما به پوکی استخوان جلوگیری می کند.
گزنه با دارا بودن ویتامین D و دیگر مواد معدنی برای سلامت مفاصل و استخوان ها و دیگر بخش های بدن بسیار مفید می باشد.
گزنه همچنین دارای مقادیر زیادی آهن، منیزیم و کلسیم و ویتامین k است که همانطور که مستحضر هستید، منیزیم و کلسیم برای برای تقویت استخوان ها بسیار موثر هستند. ویتامین k نیز خواص بسیار زیادی برای جذب کلسیم در بدن دارد.
شما می توانید گیاه گزنه را به صورت دمنوش دم کرده و استفاده نمایید. برای این کار کافی است چند قاشق برگ خشک گزنه را در یک لیوان آب جوش ریخته و اجازه دهید، حدود 10 دقیقه دم بکشد.
سپس می توانید این دمنوش سالم و مقوی را میل کنید. مصرف روزانه این دمنوش در طولانی مدت اثرات بسیار خوبی بر روی تقویت و استحکام استخوان های شما خواهد داشت.
2- استفاده از پودر سنجد
سنجد یکی از مشهور ترین گیاهان دارویی در طب سنتی است که برای اهداف درمانی بسیاری از آن استفاده می شود.
این میوه پر خواص حاوی آنتی اکسیدان های قدرتمند، ویتامین ث، ترکیبات ضد التهاب و کلسیم و مواد معدنی است، به همین دلیل مصرف آن به بیمارانی که از درد مفاصل و پوکی استخوان رنج می برند توصیه می شود.
در حقیقت خواص اصلی سنجد در هسته آن نهفته است و حتما باید همراه با هسته خورده شود.
در نتیجه سویق سنجد که در واقع پودر سنجد به همراه هسته آسیاب شده آن است می تواند بهرین گزینه برای استفاده از سنجد و بهره مندی از خواص بی نظیر آن باشد.
پزشکان طب سنتی همواره به سالمندان و افرادی که مستعد پوکی استخوان هستند، خوردن پودر سنجد همراه با هسته آسیاب شده آن را تجویز می کنند.
3- درمان پوکی استخوان با کشک
در طب سنتی استفاده از لبنیات از دیرباز برای درمان بسیاری از بیمای ها تجویز می شده است. همان طور که می دانید کشک دارای مقادیر بسیار بالایی از کلسیم می باشد، از این رو برای درمان و پیشگیری از پوکی استخوان اهمیت بسیاری دارد.
توصیه می شود که هر شب قبل از خواب مقداری کشک مصرف نمایید، قطعا پس از مدتی نتیجه آن را احساس خواهید کرد.
تدابیر مصرف لبنیات جهت درمان پوکی استخوان
1-لبنیات طبع سرد و خشک دارد؛ استخوان هم طبعش سرد و خشک است؛ از سوی دیگر افراد بالای ۴۵ سال هم طبع سرد دارند، بنابراین اشخاص باید لبنیات را به ویژه در فصل سرد به همراه مصلحات آنها مصرف کنند.
2-به طور مثال اشخاص باید پنیر را به همراه پونه، سیاهدانه و گردو مصرف کنند.
3- خوردن ماست یا دوغ به همراه کاکوتی، زیره، شوید و گلسرخ و کشک هم به همراه نعناع و گردو پیشنهاد میشود.
4- مصرف مصلحات همراه لبنیات علاوه بر اینکه به تعدیل طبع سرد لبنیات کمک میکند، در جذب و هضم بهتر این مواد هم مؤثر است.
درمان پوکی استخوان با زردچوبه
برای درمان این بیماری در طب سنتی توصیهشده که ریشه زردچوبه مصرف شود، چون برای درمان درد مفاصل و پوکی استخوان کاربرد دارد.
یک قاشق غذاخوری زردچوبه را در یک لیوان شیر مخلوط کنید و آن را بجوشانید، کمی عسل به آن اضافه کنید و حداقل دوبار در روز مصرف کنید. دقت داشته باشید که حتما در خصوص این روش درمانی با پزشک خود مشورت کنید.
همچنین در صورتی که داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنید، از مصرف بیش از حد زردچوبه خودداری کنید.
چراکه این بیماری درنتیجه از بین رفتن املاح معدنی از بدن ایجاد میشود؛ البته اغلب در افراد بالای ۵۰ سال این بیماری بروز مییابد.
بخور و نخورهای غذایی برای مبتلایان به پوکی استخوان
1-برای درمان پوکی استخوان در طب سنتی توصیه شده است از ریشه زرد چوبه استفاده شود.
2-گیاه گزنه نیز خاصیت ضد درد مفاصل و پوکی استخوان دارد، بطوری که جوشانده آن برای پیشگیری از این بیماری مفید است.
3-مصرف کالجوش (کله جوش)، پاچه گوسفند به علت داشتن کوآنزیم Q۱۰ و نان، پنیر و گردو به همراه پونه برای مبتلایان به پوکی استخوان مفید است.
4-مبتلایان به پوکی استخوان میتوانند انواع ماهیها مانند ماهی ساردین را به همراه ادویههایی مانند زردچوبه، زیره، فلفل سیاه، زنجبیل، دارچین و میخک مصرف کنند.
5- البته ترکیب پودر میوه و هسته سنجد (یک قاشق مرباخوری)، شیر گرم (یک لیوان) و عسل (یک قاشق غذاخوری) نیز برای پیشگیری از پوکی استخوان کفایت میکند.
6- استفاده از مواد غذایی مانند گوشت گوسفند جوان، سبزیهای برگ سبز تیره مانند کلم بروکلی، انواع کلمها مانند کلم بنفش، چهارمغز (پسته، بادام، فندق و گردو)، لوبیای سویا و خرما برای اشخاص دچار این عارضه مفید است.
7- افراد دچار این عارضه برای رفع مشکلشان میتوانند ۱۰۰ گرم پودر سنجد را با ۳۰ گرم تخم شربتی، پنج گرم زنجبیل، پنج گرم دارچین و پنج گرم میخک با هم ترکیب کنند.
سپس یک قاشق مرباخوری از این مخلوط را در یک لیوان شیر بریزند و شیر را به همراه ۲ عدد خرما میل کنند.
8- تخم گشنیز علاوه بر خواص درمانی بسیاری که دارد دمنوش آن برای پوکی استخوان مفید است، برای تهیه این دمنوش، دو قاشق غذاخوری تخم گشنیز را در یک لیوان آب جوش بریزید.
درب آن را بگذارید و حدود ده دقیقه صبر کنید تا دم بکشد، سپس روزانه دو فنجان از این دمنوش را همراه عسل یا شکر سرخ میل کنید.
بازتاب: خواص سنجد در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: درمان صدای زانو با طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: سلامت اعصاب و روان با طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: خواص رزماری در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: طب سنتی و خواص و مضرات شیر - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️