خواص رزماری در طب سنتی
- شناسه مطلب: 4416
- تاریخ انتشار: 18 بهمن 1401
طب سنتی گیاه رزماری را گیاهی با مزاج گرم و خشک می داند. این گیاه نام علمی «Rosmarinus officinalis» از خانواده نعناعیان است که البته به آن اکلیل کوهی یا رومارَن هم میگویند.
طب سنتی ایرانی گیاه رزماری را دارای خواص بیشماری می داند، به عنوان مثال رزماری از ویژگی های قوی ضد عفونی کنندگی، ضد سرطانی، و ضد التهابی بهره می برد.
رزماری یک گیاه دارویی محبوب و مفید برای سلامت انسان است. این گیاه حاوی کارنوزول و رزمارینیک، دو آنتی اکسیدان قدرتمند که نقشی کلیدی در بهبود سلامت انسان ایفا می کنند، است.
در این مقاله از طب بوعلی سعی شده تا با هم به این خواص با ارزش نگاهی بیندازیم ورزماری در طب ایرانی را بررسی و این گیاه دارویی را بهتر بشناسیم.
⇐ خواص رزماری در طب سنتی
فهرست
رزماری یک گیاه دارویی محبوب و مفید برای سلامت انسان است. این گیاه بومی خط ساحلی مدیترانه است. این گیاه کنار دریاها روییده می شود و به آن لقب رزماری یعنی شبنم دریایی داده شده است.
رزماری یکی از معروف ترین گیاهان به حساب می آید دارای بوی مطبوع و خاصیت پیشگیری و درمانی متعدد دارد. رایحه ی چوب معطر و عطر شبیه به مرکبات روغن رزماری در محصولات زیبایی یافت می شود و در آرماتراپی مورد استفاده قرار می گیرد.
روزماری به غیر از کاربردی که برای سلامتی و زیبایی دارد، گیاه محبوبی برای آشپزی است این گیاه را می توان به صورت تازه و خشک به در سوپها، ساندویچ ها، سالادها، و…
قابل استفاده است و حتی برای ساخت روغن جذب شده از آن استفاده کرد. همچنین می توانید از برگهای تازه یا خشک شده این گیاه چای درست کنید.
از خواص رزماری برای سال ها در طب سنتی و موارد دارویی استفاده می شده است و از همین رو رزماری را یکی از ارزشمند ترین گیاهان دارویی محسوب می کنند.
خواص آویشن را در این مقاله بخوانید
طریقه مصرف رزماری در طب سنتی
رزماری را بصورت تازه ویا خشک شده وحتی پودر شده می توان مصرف کرد. بعنوان ادویه غذایی بصورت پودر شده از رزماری در غذاها استفاده می کنند.
در انواع سوپ ها، سس ها، خوراک ها و… استفاده می شود و از طعم و عطر بی نظیری که دارد در درست کردن غذاها بهره می توان برد. اما باید دقت کرد به گونه ای از پودر ان در غذاها وحتی انواع پیتزاها استفاده کنیم که عطرش قابل تحمل باشد.
زیرا همانطور که می دانیم رزماری یا اکلیل کوهی گیاهی بسیار معطر است. برای استفاده دمنوش هم مقداری از گیاه را هم بصورت خشک یا تازه با مقداری اب می توان استفاده کرد.حدود۲۰ گرم رزماری با۱۵۰ میلی لیتر اب به مدت ۱۰تا۲۰ دقیقه پیشنهاد می شود.
موارد منع مصرف
1- روغن رزماری یک روغن موضعی است وخوراکی نمی باشد پس این روغن را نباید در اشپزی مصرف کرد.
2- به علت اینکه ممکن است اثر تشدیدی در بیماری صرع و تشنج داشته باشد باید در مصرف این گیاه دقت داشت و این افراد از مصرف ان خود داری کنند.
3- اگر کسی به اسپرین حساسیت دارد نباید رزماری مصرف کند چرا که در رزماری ترکیباتی بکار رفته که شبیه اسپرین است پس ممکن است نسبت به رزماری هم حساسیت از خود نشان دهد.
4- در دوران بارداری مصرف رزماری منع شده است چرا که ممکن است سبب سقط جنین شود. مصلح رزماری سکنجبین است.
خواص رزماری در درمان بیماریها بر اساس طب سنتی
1-خواص رزماری برای سرماخوردگی
از خواص عصاره رزماری برای سرماخوردگی غافل نشوید. دقت داشته باشید که خاصیت ضدعفونیکنندگی از مهمترین خواص رزماری است و همین موضوع باعث شده که از دمنوش این گیاه برای درمان برونشیت و سرماخوردگی استفاده کنند.
البته شما میتوانید با یک متخصص طب سنتی مشورت کنید تا مطمئن شوید که این گیاه برای شما آسیبی به همراه نخواهد داشت.
توجه داشته باشید که این گیاه حاوی مقادیر بالایی از اسید رزمارینیک، اسید کافئیک، کارنوسول و بوتولیک که همگی از آنتیاکسیدانها هستند است و بههمیندلیل مصرف آن باعث میشود که سیستم ایمنی بدن شما تقویت شود.
بنابراین پیشگیری از سرماخوردگی را نیز میتوان از دیگر خواص رزماری درنظر گرفت.
2- رزماری رشد مو را تحریک میکند
یکی از شایعترین انواع ریزش مو، آلوپسی آندروژنتیک است که بیشتر به عنوان طاسی با الگوی مردانه شناخته میشود، اگرچه میتواند زنان را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
روغن رزماری با جلوگیری از حمله یک محصول جانبی تستوسترون به فولیکولهای مو، که علت این وضعیت است، آلوپسی آندروژنتیک را درمان میکند.
هنگامی که مردان مبتلا به آلوپسی آندروژنتیک دو بار در روز به مدت شش ماه روغن رزماری رقیق شده را روی پوست سر خود ماساژ دادند، همان افزایش ضخامت مو را تجربه کردند که از ماینوکسیدیل (روگین)، یک داروی رایج برای رشد مجدد مو استفاده میکردند.
علاوه بر این کسانی که از روغن رزماری استفاده کردند در مقایسه با ماینوکسیدیل، خارش پوست سر کمتری را گزارش کردند که نشان میدهد رزماری ممکن است قابل تحملتر باشد.
تحقیقات دیگر نشان میدهد که روغن رزماری ممکن است با ریزش موی تکه تکه یا آلوپسی آره آتا که نیمی از جمعیت زیر ۲۱ سال و حدود ۲۰درصد از افراد بالای ۴۰ سال را تحت تاثیر قرار میدهد، مبارزه کند.
3- بهداشت دهان و دندان با عصاره رزماری
عصاره رزماری با خاصیت ضد التهابیاش مثل یک دهانشویه ضد میکروب و طبیعی عمل میکند. برای رعایت بهداشت دهان و دندان خود میتوانید از عصاره این گیاه ( بعد از مسواک زدن ) استفاده کنید.
4- مصرف گیاه رزماری و کاهش استرس
عوامل زیادی از جمله آزمونهای مدرسه میتوانند باعث استرس شوند. استنشاق روغن رزماری ممکن است به کاهش اضطراب امتحان کمک کند.
هنگامی که دانشجویان پرستاری قبل و در طول زمان آزمایش، روغن رزماری را استنشاق کردند، نبض آنها حدود ۹درصد کاهش یافت.
در حالی که بدون روغن رزماری هیچ تغییر قابل توجهی رخ نداد. از آنجا که افزایش ضربان نبض، منعکسکننده استرس و اضطراب کوتاهمدت است، روغن ممکن است به طور طبیعی استرس را کاهش دهد.
طبق بررسیهای صورت گرفته توسط متخصصین طب سنتی، این گیاه میتواند ناراحتیهای مربوط به اعصاب را تسکین دهد و از بیخوابی و استرس جلوگیری کند.
دقت داشته باشید که یکی از خواص رزماری، رایحه بسیار قوی آن است و همین رایحه کمک میکند که خلقوخو افراد بهتر شود. همچنین این گیاه میتواند باعث آرامش بدن شود و اضطراب و افسردگی مزمن را برطرف کند.
فراموش نکنید که رزماری باعث کاهش ترشح هورمون استرس در بدن میشود و بههمیندلیل اگر به یک متخصص طب سنتی مراجعه کنید، بهاحتمالزیاد رزماری را بهعنوان آرامبخش به شما پیشنهاد دهد.
5- داروی آرام بخش معده
رزماری به طور سنتی توسط بسیاری فرهنگ ها به عنوان یک درمان طبیعی برای ناراحتی معده، یبوست، نفخ و اسهال استفاده می شود. اثرات ضد التهابی و تحریک کننده آن تا حد زیادی علت این ویژگی است،
بنابراین اضافه کردن آن به رژیم غذایی هفته ای شما به سرعت می تواند به تنظیم حرکات روده و سیستم گوارش کمک کند.
6- خواص گیاه رزماری برای تقویت حافظه:
یکی از اولین موارد گزارش شده و یا مستند از رزماری به عنوان یک محرک شناختی بود. گفته میشد که رزماری به بهبود حافظه و افزایش هوش وتمرکز کمک میکند.
اگرچه تمامی این ادعاها در دست تحقیق و بررسی است اما مصرف آن میتواند تاثیر خوبی بر روی افزایش حافظه داشته باشد. این ماده به شما کمک میکند ذهن تازه و جوانتری داشته باشید.
رزماری همچنین برای تحریک فعالیتهای شناختی در دوران کهنسالی بسیار مفید است. در افرادی که از اختلالات شناختی رنج میبرند مصرف رزماری می تواند مفید باشد.رزماری یک مکمل جایگزین خوب برای بیشتر درمانهای مدرن است.
7- خواص رزماری برای کبد
از خواص رزماری برای کبد غافل نشوید. دکترهای طب سنتی معمولا رزماری را برای درمان کبد چرب پیشنهاد میدهد، زیرا خوردن رزماری جریان صفراوی بدن را زیاد میکند و این موضوع باعث افزایش متابولیسم چربی و سمزدایی کبد میشود.
همچنین ادرارآوری از دیگر خواص رزماری است و مصرف آن کمک میکند که سموم از بدن توسط ادرار دفع شوند. بنابراین میتوان آن را برای کلیهها و مجاری ادرار نیز مناسب دانست.
برای آگاه شدن از نحوه مصرف این گیاه با یک دکتر تغذیه مشورت کنید. البته اگر مراجعه به دکتر برایتان دشوار است، میتوانید از خدمات متخصص تغذیه آنلاین کمک بگیرید تا بهترین برنامه برای سلامت شما تعیین شود.
مصرف رزماری برای چه افرادی توصیه نمیشود؟
1- در دوران بارداری و شیردهی هم بهتر است مصرف نگردد.
2- استفاده از این گیاه برای افراد با مزاج گرم توصیه نمیشود.
3- مصرف موضعی آن در برخی مزاجها مضر است و ممکن است حساسیت پوستی ایجاد کند.
مصلح رزماری چیست؟
سکنجبین، انجیر، مویز و عسل مصلح و بهبوددهنده خواص و مزاج رزماری هستند.
نتیجه گیری
اهمیت داروهای گیاهی بر همگان اثبات شده است. البته شاید امروزه به دلیل نشان دادن عوارض در برخی از داروهای شیمیایی روی اوردن به مصرف داروهای گیاهی بیشتر شده است.
اما باید در نظر داشت که داروهای گیاهی هم خالی از عوارض، ممکنه نباشند و در مقدار و دوز مصرفی باید دقت لازم را داشت و یا ممکن است با داروی دیگری که مصرف می کنیم تداخل دارویی داشته باشد و حتی تایم و مدت طول مصرف دارو هم در طب سنتی مهم است.
لذا داروهای گیاهی را مانند داروهای شیمیایی نباید در طولانی مدت بصورت سر خود مصرف کرد و در درمان بیماری حتما باید با نظر پزشک یا متخصص طب سنتی مصرف شود تا خدایی نکرده مشکلی به وجود نیاید.
و بتوان بهترین و بیشترین بهره را از این نعمت های با ارزش الهی برد و ان شالله به نتیجه مطلوب و دلخواه رسید. پس این نکته را همیشه مد نظر داشته باشیم که مصرف هر داروی گیاهی و دم نوشی را تنها به دلیل اینکه خواص و یا طبع ان را می دانیم.
بدون مشورت با بزرگان و متخصصان در این زمینه مصرف نکنیم. چرا که این باور اشتباه است که داروهای گیاهی بدون عارضه هستند. حتما عارضه انها خیلی کمتر از داروهای شیمیایی است و به همین دلیل بیشتر به سمت مصرف انها متمایل شده ایم.
اما بیاید طریقه و طول مدت مصرف صحیح ان را برای درمان بیماریمان از متخصص در این زمینه بپرسیم تا بهره عالی از ان در درمان یا حتی پیشگیری از بیماری ها نصیبمان شود.
بازتاب: خواص آویشن برای درمان انواع بیماری ها - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: خواص گل گاو زبان در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: داروهای گیاهی طب سنتی در درمان سرماخوردگی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: خواص زعفران در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: ۸ فایده و خواص کندر در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: طب سنتی و خواص سبوس برنج - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: خواص روغن شنبلیله در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: طب سنتی درمان سندروم رینود - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: پرپشت شدن ابرو با طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: درمان قند خون با طب سنتی و داروهای گیاهی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️