خواص زعفران در طب سنتی
- شناسه مطلب: 4459
- تاریخ انتشار: 20 بهمن 1401
طب سنتی، زعفران این گیاه منحصر به فرد را علاوه بر بو و طعم و مزه بینظیرش، یک گیاه با خواص دارویی و درمانی می داند که از گذشته های بسیار دور در طب سنتی و طب ایرانی از آن استفاده میشده است.
زعفران یک گیاه با طبع گرم و خشک است که خواص دارویی و درمانی بسیاری دارد. همچنین به دلیل رنگ بسیار عالی و عطر و طعم منحصر به فرد زعفران از آن در صنایع آرایشی و بهداشتی، قنادی و دارو سازی استفاده میشود.
درجه گرمی زعفران دو و درجه خشکی آن یک است. در عین حال در کتاب مخزن الادویه عنوان شده که برخی حکما آن را درجه سوم گرم و در دوم خشک عنوان کردهاند.
افرادی که با مزاج صفراوی و یا کبد گرم هستند دارای عنصر آتش میباشند زعفران برای این افراد شاید مؤثر نباشد اما افرادی که دارای مزاج مختلط هستند یعنی کبد گرم و اغلب اندامهای آنها سرد است بهتر است از زعفران بهعنوان موضعی مصرف نمایند.
طب سنتی ایرانی توصیه میکند، افرادی که دارای چاقی با مزاج سردی هستند، از زعفران و طبع گرم آن به عنوان یک داروی کنترل سردی و اضافه وزن خود استفاده کنند.
زعفران گیاهی است چند ساله که در جنوب غربی آسیا، جنوب اسپانیا و جنوب اروپا میروید و با عنوان طلای سرخ شناخته میشود.
این گیاه علاوه بر ایجاد طعمی به یاد ماندنی در غذا، خصوصا غذاهای ایرانی، خواص و فواید بیشماری در درمان بیماری ها داشته که در این مقاله از طب بوعلی به بخشی از آنها اشاره میکنیم.
⇐ خواص زعفران در طب سنتی
فهرست
زعفران یکی از هزاران داروی گیاهی است که اثرات درمانی متعددی دارد. زعفران یک ادویه قوی و سرشار از آنتی اکسیدان است.
با مزایای سلامتی بی مانندی که دارد، مثل بهبود خلق و خو، افزایش میل و عملکرد جنسی و همچنین و تسریع کاهش وزن مرتبط است.
درجه گرمی زعفران دو و درجه خشکی آن یک است. در عین حال در کتاب مخزن الادویه عنوان شده که برخی حکما آن را درجه سوم گرم و در دوم خشک عنوان کردهاند.
شاید برخی زعفران را به چشم طعم دهنده یا رنگدهنده مواد غذایی نگاه کنند، اما از دیدگاه طب سنتی زعفران دارای مقدار زیادی مواد مغذی ویژه با خواص بی نظیر است.
زعفران یکی از گیاهان دارویی است که در صورت مصرف متعادل، شادی آور و مُفَرح و نشاط آوری بسیار قوى است. اما اگر بیش از اندازه مصرف شود باعث ضَحِک یا قهقه و بانگ قاه قاه و خندهی با آواز میشود.
خواص دمنوش زعفران در طب سنتی بسیار زیاد است و از دیدگاه طب سنتی زعفران تمایل و نفوذ مواد غذایی و داروها را به قلب افزایش خواهد داد.
همچنین مصرف زعفران شادی آور بوده و سبب تقویت قلب می شود، علاوه بر این زعفران از جمله ادویههایی است که در آشپزی ایرانی جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده است.
مصرف چای زعفران به هضم غذا کمک خواهد کرد، مسکن درد خواهد بود و قاعده آور است و باعث تحریک اعصاب میشود و خون ساز است و باعث تقویت قوای جنسی می شود.
چای زعفران ادرارآور بوده و حتی گاز معده را برطرف می کند و آرامبخش و ضد تشنج است. از ضماد زعفران هم برای درمان بیماری نقرس و درمان درد مفاصل استفاده می کنند.
توصیه می شود که افراد چاق با مزاج سرد بیشتر از دمنوش زعفران بنوشند و این درحالی است که فردی که دارای مزاج صفراوی و کبد گرم است شاید از زعفران بهره چندانی نبرد.
1- خواص زعفران برای تقویت قلب
در میان مواد غذایی مورد استفاده در حفظ سلامت و تدابیری که برای بیماران قلبی در نظر گرفته میشود، زعفران نقش ویژهای دارد.
این طلای سرخ به دلیل داشتن آنتیاکسیدان به عنوان توان بخش قلب و پیشگیریکننده از بیماریهای قلبی و سرطان نیز مطرح است و مانع گسترش سرطان سینه میشود.
چای زعفران کلیه و مثانه را پاک میکند. آرام بخش، خوابآور و ضد تشنج است. گاز معده را برطرف میکند، ادرارآور است و حتی میتواند پوست صورت را روشن کند
از دیدگاه طب سنتی زعفران تمایل و نفوذ مواد غذایی و داروها را به قلب افزایش میدهد. همچنین مصرف آن شادیآور بوده و تقویتکننده قلب است.
بزرگان طب سنتی توصیه میکنند که در ترکیب داروهای مورد استفاده برای بیماران قلبی زعفران اضافه شود تا هدایت و نفوذ دارو به قلب بهتر انجام شود.
از دیدگاه طب جدید زعفران از افزایش کلسترول و تری گلیسرید و چربی بد خون جلوگیری می کند و از رسوب آنها در عروق ممانعت میکند.
همچنین در بیمارانی که دچار حملات قلبی شدهاند، زعفران اندازه، محلی که گرفتگی خون در قلب را کاهش داده و از آسیب در عضله قلب جلوگیری میکند.
زعفران همچنین عملکرد بطن چپ قلب را در مواجهه با عوامل آسیب رسان حفظ میکند و اثرات ضد فشار خون زعفران نیز به اثبات رسیده است.
2- درمان افسردگی با زعفران
افسردگی از شایع ترین اختلالات روانی این روزهای بشر است. افسردگی می تواند بصورت تشویش، نگرانی، اضطراب، بی خوابی، بی حوصلگی، غمگین بودن و… در افراد بروز کند.
حکمای طب سنتی، پیشنهادهای زیادی برای درمان افسردگی دارند که یکی از این موارد، زعفران است. زعفران دارای سه ترکیب کروسین، پیکروکروسین و سافرانال است که به ترتیب عامل رنگ، طعم و بو در آن هستند.
یکی از خواص مهم زعفران رفع اختلالات خواب است. و این همان چیزی است که مبتلایان به افسردگی به آن نیاز دارند.
در افسردگی بیمار دچار کم خوابی و بی خوابی می شود از این رو زعفران با داشتن خواص آرامبخش بودن و خواب آور بودن، می تواند این مورد را در افراد تا خد زیادی بهبود بخشد.
3- تقویت قوای جنسی
همانطور که گفتیم زعفران طبعی گرم و خشک دارد و به همین دلیل مصرف آن به افرادی که دارای مزاج سرد و تر هستند توصیه میشود.
این افراد میتوانند با مصرف زعفران به تقویت قوای جنسی خود بپردازند. چراکه زعفران خواصی دارد که محرک قوای جنسی است.
4- خواص زعفران برای مو
زعفران سرشار از انواع آنتی اکسیدانها و مواد معدنی است. در نتیجه، استفاده از زعفران میتواند با تاثیر بر فولکولهای مو، باعث تحریک رشد مو شود. این ماده برای کم مویی و طاسی منطقهای نیز بسیار تاثیرگذار است.
برای جلوگیری از رشد مو و نیز تحریک رشد آن میتوانید زعفران را با شیر و شیرینبیان ترکیب کنید و این مخلوط را که اکسیر رشد مو نامیده میشود، روی پوست سر مالیده، ماساژ دهید و پس از 30 دقیقه آن را بشویید.
5- خواص زعفران برای پوست
با مصرف زعفران میتوانید پوستی زیبا و شفاف داشته باشید. زعفران با دارا بودن انواع آنتی اکسیدانها خواص ضدپیری داشته و میتواند باعث نرمی، انعطاف و درخشش پوست شود.
علاوه بر این، از بین بردن جوش، زخم و لکهای پوستی از خواص دیگر زعفران است. ویتامین B موجود در این گیاه میتواند در برطرف کردن خشکی و ترک لبها موثر باشد.
اگر جزو افرادی هستید که مدت زمان زیادی را در آفتاب سپری میکنید، میتوانید از ترکیب زعفران و شیر پرچرب استفاده کنید.
این ترکیب را روی پوست خود ماساژ داده و تاثیر آن را در رفع آفتاب سوختگیهای خود ببینید و درخشش و روشنی را به پوست خود برگردانید.
با توجه به تمامی موارد اشاره شده و نقش این گیاه در درمان بیماریها، شادابی بخشی و… میتوان این ماده را اکسیری از سلامتی دانست.
حال که نمیتوانیم منکر تاثیرات فوقالعادهی زعفران در سلامت خود شویم، چرا این اکسیر را بخشی جدایی ناپذیر از رژیم غذایی خود نکنیم؟
عوارض مصرف بی رویه زعفران
1- اسهال
2- سردرد
3- کم اشتهایی
4- اختلال حواس
5- تغییر رنگ پوست
6- کاهش ضربان قلب
7- کاهش فشار خون
8- رقیق شدن بیش از اندازه خون
9- خونریزی های داخلی و خارجی
10- سقط جنین در ماه های ابتدایی بارداری
بازتاب: تقویت قوای جنسی با طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: ۸ فایده و خواص کندر در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: طب سنتی و خواص سبوس برنج - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: ۶ روش طب سنتی در درمان بوی بد ادرار - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️