خواص قهوه در طب سنتی
- شناسه مطلب: 4674
- تاریخ انتشار: 6 اسفند 1401
حکمای طب سنتی مزاج قهوه تازه را گرم و خشک و طبع قهوه کهنه و بو داده را رو به سردی و خشکی میدانند. هر چه بیشتر بماند و کهنهتر شود از حرارت آن کاسته میشود.
بر اساس طب سنتی ایرانی قهوه ملین طبع و ادرارآور و خشک کننده رطوبتها است و جهت سرفه بلغمی و ریزش نزله و رفع خستگی و تقویت معده فایده دارد.
همچنین قهوه در اکثر انواع سردرد و درد چشم و بیماری مالیخولیا خصوصاً احتراقی آن و آنچه به سبب غلظت اخلاط و انجماد آنها باشد به جهت تصفیه و ترقیق این اخلاط بسیار منفعت دارد.
دانه های قهوه تقویت کننده معده هستند. همچنین قهوه مانع از شدت یافتن صفرا و غلیان آن میشود. قهوه خون را رقیق میکند. بر اساس طب ایرانی قهوه مانع سوختن خون و صفرا و سودا شده و اخلاط را رقیق میکند.
قهوه خشک کننده رطوبات است و سرفه بلغمی و نزله را رفع میکند.در تبهای صفراوی و دموی و حتی سوداوی مفید است. طب بوعلی در این بخش به بررسی خواص قهوه پرداخته است.
⇐ خواص قهوه در طب سنتی
فهرست
قهوه یکی از نوشیدنیهای معروف است که در حال حاضر علاقمندان بسیاری پیدا کرده است. قهوه از دانههای بو داده شده و آسیاب شده گیاه قهوه حاصل میشود.
خواص قهوه در طب سنتی
1- افزایش عمر
2- چربی سوزی
3- افزایش انرژی
4- کاهش دیابت نوع ۲
5- کاهش خطر سکته قلبی
6- ضد افسردگی و شادی آور
7- محافظت در برابر آلزایمر و زوال عقل
بهترین زمان نوشیدن قهوه
حکمای طب سنتی گفته اند که قهوه را ناشتا و با معدهی خالی و زمانی که معده از غذا پر است نباید مکرر نوشید، بلکه صبح اندک غذایی به طریق ناشتا که در عرف مشهور به تحت القهوه* است خورده پس از آن چند پیاله یا فنجان بیاشامند.
همچنین می توان پس از صرف غذا چند فنجان کوچک بنوشند. لذا بهترین زمان نوشیدن قهوه بین وعدههای غذایی است و در حالتی که معده بسیار پر و بسیار خالی نباشد.
مضرات قهوه از منظر طب سنتی ایرانی
مصرف خارج از اعتدال قهوه باعث صُداع یا سردرد، بیداری، لاغری بدن، زردی رنگ چهره، ضعف قوای جنسی و تقلیل منی و خفقان و نفخ و قولنج و مالیخولیا و کابوس و خشک نمودن آلات تنفس و مولد بواسیر است.
اما اغلب این مضرات که گفته شده برای قهوهی کهنه بسیار بریان یا بوداده شده صادق است نه خام آن، خصوصاً قشر یا پوست دانهی آن که در بعضی مزاجها شاید محرک باه و هضم کننده غذا باشد.
لازم به ذکر است که مبالغه بسیار در فواید و مضرات قهوه بیجا و بی مورد است چراکه اکثر این موارد به عادت و قوّت و حرارت و برودت مزاج و قلت و کثرت آشامیدن قهوه بر میگردد و هیچ یک کلی نیستند و بیان وجوه هر یک از منافع و مضار آن طولی دارد و فرصت تشریح آنها نیست.
لذا بهترین زمان نوشیدن قهوه بین وعدههای غذایی است و در حالتی که معده بسیار پر و بسیار خالی نباشد.
حکمای طب ایرانی ذکر کردهاند که مصلح قهوه، زنجبیل و دواءالمسک* و نبات و گلاب و امثال اینها است و شیخ داوود انطاکی نوشته شخصی که اراده نوشیدن قهوه برای نشاط و رفع کسالت و آنچه ذکر کردیم نماید باید که شیرینی و روغن پسته و روغن بسیار با آن نخورد.
بهترین مصلحات که طعم و رایحه قهوه را لذیذ میگرداند بد ذایقه نمیسازد عنبراشهب* است و پس از آن زعفران.
هستند کسانی که قهوه را با شیر میخورند و این خطا است و خوف احداث بیماری برص(لک و پیس یا ویتیلیگو) است.
قهوه ضدافسردگی است
نوشیدن قهوه میتواند باعث کاهش خطر افسردگی شود. قهوه نشاطآور است و گاهی برای تسکین سردرد مؤثر است. کافئین سیستم عصبی مرکزی را تحریک میکند و باعث تقویت هوشیاری ذهنی و دقت میشود.
محافظت در برابر خطر ابتلا به بیماری پارکینسون :
طبع قهوه و کافئین موجود در آن نه تنها برای جلوگیری از بیماری پارکینسون مفید است ؛ بلکه باعث می شود افرادی که با این بیماری دست و پنجه نرم میکنند ، خیلی بهتر از قبل بتوانند حرکات خود را کنترل کنند .
تأثیر قهوه بر بیماریهای کبدی
قهوه باعث کاهش بیماریهای کبدی میشود و بر پیشگیری از سنگ صفرا و سرطان کبد مؤثر است.
نوشیدن قهوه با کاهش احتمال بروز سکته قلبی همراه است. یک بررسی نشان داد که نوشیدن سه تا پنج فنجان قهوه در روز با کاهش 15درصدی خطر بیماری قلبی مرتبط است.
قهوه خاصیت تببری دارد و آرامشبخش و انرژیزاست.
مقادیر بالای کافئین، منیزیم و پتاسیم موجود در قهوه سوختوساز بدن را افزایش میدهد و باعث کاهش احتمال ابتلا به دیابت و افزایش وزن میشود.
محققان دریافتند افرادی که قهوه بدون کافئین یا معمولی مینوشند 26 درصد کمتر در معرض ابتلا به سرطان کولورکتال (روده بزرگ) هستند.
البته با توجه به اینکه قهوه محرک است؛ به افرادی که دچار بیماریهای التهابی روده هستند؛ توصیه میشود که از مصرف قهوه تا حد امکان پرهیز کنند.
قهوه بهدلیل داشتن منابع زیادی از آنتیاکسیدانها ممکن است اثرات محافظتی علیه برخی سرطانها داشته باشد.
گفته میشود که مصرف میزان متوسط قهوه برای افراد مبتلا به نقرس میتواند مفید باشد.
خواص دارویی قهوه در طب سنتی ایران
1- ادرار آور است
2- ضد عفونی کننده است
3- به بدن نیروی کاذب میدهد
4- قهوه ضد افسردگی است
5- دردهای عصبی را درمان میکند
6- در درمان سیاه سرفه مفید است
7- مقاومت ورزشکاران رازیاد میکند
8- برای برطرف کردن یرقان مفید است
9- گرد قهوه برای سوختگیها مفید است
10- قهوه محرک است و هضم را آسان میکند
11- برای برطرف کردن تب یونجه مفید است
12- از کرم خوردگی دندان جلوگیری میکند
13- در درمان سرفه ای که با بلغم همراه باشد موثر است
14- تب بر است مخصوصا تبهای نوبهای را برطرف میکند
15- مسمومیتهای ناشی از مصرف الکل زیاد را درمان میکند
۱۴) برونشها را باز میکند برای مبتلایان به بیماری آسم مفید است
بازتاب: خواص سنجد در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: درمان هیدروسل با طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: خواص شیرین بیان در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: درمان کیست مویی در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️