خواص شیرین بیان در طب سنتی
- شناسه مطلب: 4724
- تاریخ انتشار: 10 اسفند 1401
طب سنتی مزاج این گیاه دارویی را گرم و خشک می داند. همچنین بزرگان طب سنتی ایرانی شیرین بیان را به نام های مهک، مژو و سوس نیز می شناسد.
شیرین بیان برخلاف نام خود تلخ است اما خواص فوقالعادهای دارد. این گیاه دارای ریشههای بلند و پرچین شیرین بیان بهصورت افقی و زیر زمین پخش میشوند.
شیرین بیان گیاه بومی اروپا و آسیاست. با گذشت زمان این گیاه وارد چین شد و به گیاه مهمی در طب سنتی چین تبدیل شد.
شیرین بیان، یکی از طعم دهنده های مواد غذایی و فراورده های غذایی است. در کنار اینها شیرین بیان دارای خواص درمانی فوقالعادهای نیز هست. از شیرین بیان برای درمان سرفه میتوان استفاده کرد.
از این گیاه از زمانهای قدیم به عنوان بزگترین داروی معالجه زخم معده و ناراحتیهای معده استفاده میشده است و به عقیده پزشکان طب سنتی ایرانی خواص شیرین بیان باعث درمان زخم معده در سه تا چهار ماه میشود.
بزرگان طب ایرانی معتقد بودند جوشانده ریشه شیرین بیان، معده را پاکسازی و سالم میکند و وقتی که معده پاک و سالم باشد، در حقیقت تمام اعضای بدن سالم است.
در این مطلب از طب بوعلی به خواص ریشه شیرین بیان برای درمان بیماری ها در طب سنتی پرداخته ایم، تا انهای نقاله همراه ما باشید.
⇐ خواص شیرین بیان در طب سنتی
فهرست
شیرینبیان گیاهی خودروست که ساقه زیر زمینی و ریشه آن مصرف دارویی دارد، منبع خوبی از انواع ویتامین B و E و مواد معدنی ازجمله پتاسیم و منیزیم است که برای بیماریهای گوارشی، مراقبت از پوست و درمان افسردگی بسیار مرثر است.
از عصاره شیرین بیان بهعنوان شیرینکننده در انواع آبنباتها و نوشیدنیها استفاده میشود، میزان مصرف عصاره نباید بیشتر از حد مجاز آن باشد چراکه مصرف بیش از این مقدار موجب بروز عوارض جانبی ناخواستهای میشود.
1- بهبود بیماریهای پوستی با شیرین بیان
ریشه شیرین بیان دارای بیش از 300 نوع ترکیب است که برخی از آنها اثرات ضدالتهابی، ضد باکتریایی و ضدویروسی بسیار خوبی از خود نشان دادهاند و میتوانند برای بهبود و سلامت پوست مورداستفاده قرار بگیرند.
معمولاً در طب سنتی از شیره شیرین بیان یا عصاره شیرین بیان برای کمک به درمان اگزما و آکنه استفاده میشود؛ اما باید برای استفاده از آن نکاتی که در بالا گفتیم را در نظر داشته باشید و احتیاط کنید.
در یکی از مطالعات که دو هفته طول کشید، برای 60 نفر بیمار مبتلا به اگزما از ژل موضعی حاوی عصاره ریشه شیرین بیان استفاده شد که بهبودی قابلتوجهی در پوست خود تجربه کردند.
اگرچه از ژل شیرین بیان موضعی برای درمان آکنه نیز استفادهشده است، اما مطالعات علمی در مورد اثربخشی آن برای آکنه هنوز کامل نشده است و محدود میباشد.
2- درمان آفت یا زخمهای دهانی
زخمهای آفتی مکرر و دردناک که به زخمهای دهانی معروفاند، نیز با شیرین بیان بهبود مییابد. زخمهای دهانی یا آفتها زخمهای غیرمسری کوچکی هستند که در بافت داخل دهان و روی لثهها ایجاد میشوند.
مطالعات نشان داده است که درمان آفت با عصارهی شیرین بیان منجر به بهبود قابل توجهی در درد و التهاب در افراد شده است. مواد مفید موجود در شیرین بیان به تسریع بهبود این زخمها کمک میکند و در تحریک مکانیسم دفاعی بدن مؤثر هستند.
3- درمان و کنترل دیابت با شیرین بیان
محتوای شیرین بیان از جمله گلابریدین، دارای خواص ضد التهابی و ضد دیابتی دارند. که به کاهش میزان قند خون، تنظیم انسولین و در نهایت جلوگیری از دیابت نوع 2 کمک میکند.
طبق تحقیقات به عمل آمده، شیرین بیان بو داده در درمان نفروپاتی دیابتی که در اثر دیابت طولانی مدت رخ میدهد و به کلیه آسیب میرساند و همچنین در درمان گلومرول اسکلروز بسیار مؤثر است.
4- شیرینبیان و بهبود عملکرد معده و روده
نمونه جویدنی گیاه شیرینبیان باعث درمان زخمهای معده و روده میشود. همچنین استفاده از این گیاه جهت تسکین غشای ملتهب و آسیب دیده دستگاه گوارش بسیار مؤثر است.
این گیاه با افزایش تولید موسین از معده و دوازدهه در برابر اسیدهای تولید شده، محافظت میکند. تحقیقات انجام شده نشان میدهد فلاونوئیدهای موجود در آن نیز از رشد هلیکوباکترهای دریچه انتهای معده (دریچه پیلوری) جلوگیری میکنند.
شیرین بیان همچنین می تواند به مشکلات معده مربوط به باکتری H.pylori ، که باعث زخم معده می شود ، کمک کند. مطالعه ای دیگر،نشان داد که افزودن عصاره شیرین بیان به داروی معمولی برای H.pylori می تواند به ریشه کنی موثرتر باکتری ها کمک کند.
طرز تهیه عصاره شیرین بیان برای درمان زخم معده
نیم کیلو از ریشه شیرین بیان را پس از پوست کندن نیم کوب کنید و پنج ساعت در دو لیتر آب بخیسانید ;
بعد بجوشانید آن قدر که آب به نصف برسد، بعد آب آن را صاف کنید ; هفتاد و پنج گرم گز خونسار در آن حل کنید و مجددا صاف کرده و هر روز صبح ناشتا دو فنجان از آن را بخورید، زخم معده را درمان می کند.
5- رفلکس اسید و سوءهاضمه را کاهش میدهد
از مهمترین خواص شیرین بیان می توان به استفاده از آن برای بیماریهای گوارشی اشاره کرد. عصاره ریشه شیرین بیان معمولاً برای تسکین علائم سوءهاضمه ازجمله رفلکس اسید معده، ناراحتی معده و سوزش سر دل استفاده میشود.
در یک مطالعه 30 روزه که بر روی 50 فرد مبتلا به سوءهاضمه انجام شد، مشخص شد که بیماران با مصرف کپسول شیرین بیان 75 میلیگرم بهصورت دو بار در روز بهبودی قابلتوجهی را تجربه کردند.
عصاره ریشه شیرین بیان همچنین میتواند علائم بیماری رفلکس معده (GERD)، ازجمله رفلکس اسید و سوزش سر دل را کاهش دهد.
موارد منع مصرف
1- مصرف آن برای بیماران دیابتی ممنوع است.
2- مصرف زیاد آن باعث کاهش سطح پتاسیم میشود.
3- مصرف دخانیات به همراه آن سبب ایجاد مسمومیت میشود.
4- زنان باردار نباید مقادیر زیادی از این گیاه دارویی را مصرف کنند.
5- مصرف ریشه این گیاه میتواند باعث تشدید بیماریهای کلیوی شود.
6- زیاده روی در مصرف ، با کاهش سطح پتاسیم خون و افزایش کورتیزول در بدن، باعث افزایش فشار خون بالا شده و ضربان قلب را افزایش میدهد.
بازتاب: جینسینگ، یک دنیا خاصیت برای زنان و مردان در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: درمان دندان قروچه با طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: درمان آلرژی فصلی در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: درمان گزگز دست و پا در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: درمان کیست مویی در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️