درمان گزگز دست و پا در طب سنتی
- شناسه مطلب: 4775
- تاریخ انتشار: 14 اسفند 1401
متخصصان طب سنتی معتقداند که گزگز شدن دست و پا ممکن است ناشی از مزاج گرم افراد و یا مصرف بیش از حد غذاها همراه ادویه جات گرم باشد.
همچنین خوابرفتگی دست و پا از دیدگاه طب ایرانی می تواند ناشی از غلبه خلط سودا یا بلغم یا همان خون غلیظی است که همه ما با آن آشنایی داریم.
این غلبه خلط سودا یا بلغم موجب خونرسانی ضعیف و ناقص به بافتها یا اندام انتهایی بدن مانند دستها و پاها میشود و زمانی که خون به آن اندام یا اعضا نرسد، فرد احساس خوابرفتگی در دست و پاهایش میکند.
از عواملی که موجب بروز این حالت میشود میتوان به خوردن مواد غذایی که فضولات زیادی تولید میکنند، اشاره کرد مانند:
فستفودها، گوشت گوساله و گاو، مرغ صنعتی، ماکارونی، سیبزمینی، پنیر پیتزا، لازانیا، روغنهای نباتی و مایع، سسهای صنعتی و اکثر مواد خوراکی صنعتی بهدلیل استفاده از نگهدارنده در آنها.
در این مطلب از طب بوعلی ضمن توضیح چرایی این حالت، چند راهکار درمانی بر اساس آموزههای طب سنتی ایرانی برای آن ارائه شده است.
⇐ درمان گزگز دست و پا در طب سنتی
فهرست
این بیماری یک عارضه بسیار شایع و آزار دهنده است که گاهی ممکن است نگران کننده باشد. گزگز پا نسبت به انواع دیگر آن عمومیتر و شایعتر است. این احساس در بسیاری از موارد موقتی و بی خطر است؛
مثل حالتی که در اثر قرار گرفتن نادرست دست یا پا و فشار بر اعصاب یا خوابرفتگی دست و پا روی میدهد. در این حالت بعد از رفع فشار و گذشت چند دقیقه این عارضه -که اغلب بدون درد است- به کلی برطرف خواهد شد.
اما گاهی احساس گزگز دست و پا یا هر دو میتواند شدید، مزمن یا اپیزودیک بوده و یا با علائم دیگری مثل درد، خارش، بیحسی و تحلیل رفتن عضلات همراه باشد.
در چنین مواردی این عارضه ممکن است نشانهای از یک آسیب عصبی باشد که این آسیبهای عصبی به عنوان نوروپاتی محیطی شناخته میشوند.
علل گزگز دست و پا
علت گزگز پا و علت سوزن سوزن شدن دست عبارتند از:
1- بارداری
2- رادیوتراپی
3- گزش حیوانات
4- نوروپاتی دیابتی
آسیب عصبی ناشی از بالا بودن قند خون، شایعترین علت بیحسی یا گزگز دست و پاست
5- اعصاب تحت فشار
6- استفاده از داروهای خاص
7- کمبود ویتامین B12 و دیگر ویتامین ها
8- نشستن یا ایستادن طولانی در یک موقعیت خاص
9- میزان غیر طبیعی پتاسیم و یا سدیم در بدن شما
10- فشار روی اعصاب ستون فقرات، مانند دیسک، فتق دیسک
11- کم خونی می تواند باعث نوعی گزگز و بی حسی در دست و پاها شود.
12- آسیب های عصبی ناشی از سرب، الکل و یا تنباکو ، شیمی درمانی یا مواد مخدر
13- بی خوابی، یکی از علل مهم احساس سوزن سوزن و گزگز دست و علت گز گز پا خوابی های طولانی مدت است.
14- فشار خون بر روی اعصاب محیطی و عروق خونی بزرگ، تومور، بافت اسکار یا عفونت، عفونت زگیل یا تبخال، عدم خونرسانی مناسب در ناحیه مورد نظر و سخت شدن شریان ها، التهاب رگ
15- آسیب عصب و یا آسیب گردن که ممکن است موجب احساس گزگز یا بی حسی در هر قسمت از دست شده و آسیب به کمرهم می تواند باعث گزگز یا بی حسی پشت پا شود.
در موارد حاد و بی حسی طولانی و شدید در دست علل احتمالی دیگری وجود دارد:
1- سکته مغزی
2- آسیب عصبی
3- نقص های رژیمی
4- عفونت هایی مانند HIV / AIDS
5- آسیب های ناشی از گردن یا نخاع
درمان گز گز دست و پا با طب سنتی
1- مصرف زردچوبه
زردچوبه با دارا بودن مادهای به نام کورکومین نقش مهمی در بهبود جریان خون و کاهش التهاب بدن دارد و میتواند احساس ناخوشایند بیحسی یا گزگز اندامها را کاهش دهد.
محلول نوشیدنی و تهیه خمیر زردچوبه و استفاده موضعی از آن برای رفع این مشکل مفید هستند.
2- ماساژ درمانی
هنگامی که دچار بی حسی یا گزگز کردن دست و پایتان کردید اولین کاری که میتواند انجام دهید ماساژ دادن است. این عمل مشکلات گردش خون را حل میکند به رفع بی حسی اعضی بدن کمک میکند.
توصیه میشود برای افزایش سیستم گردش خون بهبود عملکرد اعصاب از روغن سیاه دانه استفاده کنید. دوش آب گرم قبل از خواب نیز میتواند راهکار مناسبی برای خواب رفتن دست و پا باشد.
3- استفاده از دارچین و عسل
ترکیب یک قاشق غذاخوری پودر دارچین و عسل که با آب گرم ترکیب شده است، میتواند یک معجون مناسب برای رفع این عارضه باشد. بهتر است آن را به مدت یک ماه و پس از صبحانه میل کنید. این ترکیب باعث بهبود گردش خون در اندامها میشود.
4- مصرف غذاهای غنی از ویتامین B
برای جلوگیری از بیحسی همراه با احساس گزگز در پا و دست، مصرف غذاهای غنی از ویتامینهای گروه B، به ویژه ویتامین B6 و ویتامین B12 بسیار ضروری است.
هر دو ویتامین برای عملکرد عصبی سالم برای شما بسیار مهم است در حالی که کمبود این ویتامینهای B میتواند منجر به بیحسی و گزگز برخی از قسمتهای بدن مانند بازوها، دست ها و پاها و انگشتان شود.
5- استفاده از نمک اپسوم
قرار دادن کوتاه مدت پاها از ظرفی از محلول آب ولرم و نمک اپسوم هم به کاهش این علائم کمک میکند. البته این روش برای افراد دارای مشکلات کلیوی و دیابت مجاز نیست.
6- کمپرس گرم
کمپرس گرم نه تنها به شما در درمان گزگز دست و پا کمک میکند بلکه استفاده از آن نیز بسیار آسان است. کمپرس گرم قادر است خون جریان یافته به ناحیه بیحس شما را افزایش دهد.
به علاوه استفاده از کمپرس گرم به آرام شدن اعصاب و عضلات در ناحیه بیحس کمک میکند.
بازتاب: درمان بی اختیاری مدفوع در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: درمان آبله مرغان در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: خواص روغن شنبلیله در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️