درمان کیست مویی در طب سنتی
- شناسه مطلب: 4802
- تاریخ انتشار: 16 اسفند 1401
از دیدگاه طب سنتی کیست مویی یعنی انباشت خلط بلغم و خلط سودا و مصرف تغذیه سودا و یا نوشیدنی سودا در آن ناحیه است که دچار عفونت می شود.
بر اساس طب ایرانی سودا که خلطی است سنگین، تمایل به رسوب در نواحی تحتانی بدن دارد (مثل واریس در پاها یا واریکوسل در بیضه ها).
از آنجا که از سویی در این روزگار، هم تجمع سودا در بدن ما زیاد شده است (به دلایل متعدد و از جمله تغذیه نامناسب) و از سویی عموم ما پشت میزنشین شدهایم،
سودای موجود در سر و تنه تمایل دارد که در انتهای ستون فقرات رسوب کنید و اگر بدن نتواند این رسوب را پاک کند، بروز کیست مویی اجتناب ناپذیر خواهد بود.
کیست پیلونیدال که عموماً در بین مردم به کیست مویی مشهور است؛ به زبان ساده، ایجاد یک حفره عفونی در گودی کمر، یعنی تقریباً در پایین ترین قسمت ستون فقرات می باشد.
این کیست معمولاً به صورت یک منفذ پوستی کوچک نمایان شده؛ گاهی چیزی بیش از یک فرورفتگی حاوی چند موی پیچیده نیست.
علت این بیماری افزایش کارهای نشسته و تغییر نحوه لباس پوشیدن مردم(استفاده از لباس های تنگ و حاوی الیاف مصنوعی) و گسترش چاقی، شیوع این بیماری در حال گسترش است.
در این پست از طب بوعلی قصد داریم بررسی کنیم که طب سنتی ایرانی تا چه اندازه در درمان کیست مویی موثر است! تا انتها با ما همراه باشید.
⇐ درمان کیست مویی در طب سنتی
فهرست
این کیست معمولاً به صورت یک منفذ پوستی کوچک نمایان شده؛ گاهی چیزی بیش از یک فرورفتگی حاوی چند موی پیچیده نیست که مستعد عفونت است.
کیست مویی مشکلی رایج است که دارای ترشح چرکی و گاهی خون است. ترشحات داخلی این کیست مویی ممکن است از حفرههای منفرد یا متعددی بیرون بریزد.
هنگامیکه این حفرهها بسته باشند و این ترشحات داخل کیسه جمع شوند باعث ایجاد آبسه میشود که بسیار دردناک است.
کیست مویی حاوی چند موی درهمتنیده است که ممکن است در هر جای بدن مخصوصاً جاهایی که دارای موی ضخیم است ایجاد شود.
1- درمان کیست مویی با روغن کرچک
برای کیست مویی، روغن کرچک راه درمانی طبیعی و سنتی است . این روغن دارای خاصیت ضدالتهابی است که باعث درمان مشکلات درد و التهاب ناشی از کیستهای پیلونیدال میشود.
روغن زمان بهبودی کیست مویی را افزایش میدهد. برای استفاده از روغن کرچک به این صورت عمل کنید که یکتکه پنبه را به روغن کرچک آغشته کنید و آن را روی کیست مویی قرار دهید و روی آن را بانداژ کنید.
این کار را روزی سه مرتبه تکرار کنید تا شاهد نتایج اثربخش آن باشید. لازم به ذکر است که در هر بار استفاده از پنبه و بانداژ جدید استفاده نمایید و این عمل را تا بهبودی کامل کیست مویی ادامه دهید.
2- ضمادهای تخلیه کننده کیست:
ساده ترین راه که در عین حال تقریبا همیشه از آن پاسخ مثبت گرفته شده، این است که مقداری اسپرزه را آسیاب کرده با مرهم سیاه (که در عطاری ها معمولا به نان پماد اکتیول شناخته میشود)، مخلوط و روی کیست، ضماد کنید.
این ضماد را روزی ۲ بار(صبح و شب) عوض کنید، بعد از چند روز استفاده، کیست، سَر باز کرده، شروع به تخلیه میکند. ضماد فوق را تا تخلیه کامل کیست، یعنی تا وقتی خروج چرک ادامه دارد، ادامه دهید.
بعد از تخلیه کامل کیست، بیماری درمان شده محسوب میشود؛ به همین سادگی. بهترین نشانه برای درمان بیماری، از بین رفتن علائم بالینی مانند خروج چرک و خون، درد و قرمزی است.
نکته ۱: باقی ماندن سوراخهای ریز کیست، نیاز به اقدام خاصی ندارد و معمولاً خود به خود بسته میشوند.
نکته ۲: با همین ضماد، معمولا موهای داخل کیست هم تخلیه میشوند. گاهی این تخلیه خود به خود است اما در موارد دیگر هرقدر از نوک موها که از سوراخ بیرون میآید
را با موچین یا وسیله ای مشابه بیرون بکشید اما در صورت عدم تخلیه موها هم نیاز به اقدام درمانی خاصی نیست.
نکته ۳: محل دقیق کیست برای گذاشتن ضماد از روی درد، تورّم یا قرمزی محل معلوم میشود. برای اطمینان بیشتر می توانید منطقه وسیع تری را ضمادگذاری کنید.
اگر سوراخ های کیست باز هستند، میتوان روی آنها و اطرافشان را ضماد گذاشت.
3- استفاده از گیاه آلوئه ورا
استفاده از آلوئه ورا نیز راه طبیعی و خانگی برای درمان کیست مویی شناختهشده است. خواص ضدالتهابی و آنتی باکتریال موجود در گیاه آلوئهورا برای بهبود و تسکین درد کیست مویی بسیار مفید است.
برای استفاده از این گیاه به این صورت انجام دهید که یک برگ تازه از آلوئهورا را بردارید و ژل آن را خارج کنید و آن را روی کیست مویی قرار دهید و اجازه دهید به مدت بیست دقیقه روی موضع باقی بماند
پس از گذشت این مدتزمان آن را با آب شستشو دهید و این روش را روزانه چهار مرتبه تکرار نمایید تا شاهد اثرات نتایج بخش آن شوید.
روشی دیگر به این صورت است که مقداری از ژل گیاه آلوئهورا را روی پنبه قرار دهید و پنج دقیقه صبر کنید و سپس پنبه را روی موضع موردنظر قرار دهید و اجازه دهید به مدت سی دقیقه روی موضع باقی بماند
آنگاه دو ساعت صبر کنید و سپس این عمل را دوباره تکرار نمایید. این روش درمانی را یک هفته روزانه انجام دهید تا بهبودی کامل حاصل شود.
4- استفاده از گیاه چریش
چریش نام درختی زود رشد است که بیشتر در نواحی گرمسیری رشد کرده و بومی کشور هند است. از این گیاه می توان برای درمان کیست مویی استفاده نمود.
زیرا چریش دارای خواص ضد التهابی است و میتواند در رفع این بیماری موثر باشد. برای استفاده از این گیاه کافی است، برگ آن را تهیه کرده و برای ۲۰ الی ۳۰ دقیقه بر روی موضع کیست قرار دهید.
دیگر روش استفاده از این گیاه شامل جوشاندن برگ های این گیاه در آب و تهیه عصاره آن است. از این عصاره میتوان برای شستشوی کیست مویی استفاده نمود.
5- چای کیسه ای
ترکیبات اسیدی موجود در چای کیسه ای می تواند به شکل موثری در درمان این بیماری موثر باشد،همچنین خاصیت ضد التهابی آن میتواند جهت تسکین درد و تورم موثر واقع شود.
برای این منظور چای کیسه ای را به مدت ۵ دقیقه در آب ولرم خیس کنید و سپس به مدت ۱۰ دقیقه بر روی کیست قرار دهید. این درمان را باید چندین باز در روز تکرار کنید.
6- استفاده از نمک
شاید کمی تعجبآور باشد که نمک نیز دارای جایگاهی در درمانهای خانگی دارد. نمک میتواند به عنوان یکی از داروهای خانگی مؤثر کیست پیلونیدال مورد استفاده قرار گیرد.
نمک دارای خواص درمانی متعددی در کمک به از بین بردن مایع بیش از حدی است که در لایههای پوست ذخیره شده است. علاوه بر این، نمک به کاهش التهاب مرتبط با کیست پیلونیدال کمک میکند.
برای درمان کیست مویی فرد میتواند از یک وان آرامشبخش و گرم پر شده از آب نمک یا آبگرم های شور طبیعی استفاده کند؛
آیا طب سنتی درمان قطعی کیست مویی است؟
روش های درمانی کیست مویی در طب سنتی، به صورت موقتی درد و علائم آزار دهنده را از بین میبرند و تاثیر این روشها در مراحل اولیه ابتلا به کیست مویی بسیار بیشتر است.
افرادی که درمان کیست مویی یا سینوس پیلونیدال خود را در درمانهای گیاهی و طب سنتی جستوجو میکنند، بهتر است بدانند همیشه خطر داروهای گیاهی و روشهای سنتی از روشهای جدید امروزی کمتر نیست و این موضوع در هر زمینه و بیماریای صدق نمیکند.
اگرچه تجربه نشان داده گیاهان و پمادهای دستساز در طب سنتی میتواند به کاهش درد و التهاب کیست مویی یا سینوس پیلونیدال کمک کند ولی درمان وقتی به هدف نهایی خود میرسد که منجر به بهبودی و از بین رفتن همهی علائم بیماری شود.
و گاهی لازم است در صورت حاد شدن بیماری و عفونت شدید و عدم نتیجه گرفتن با راهکارهای سنتی؛
برای درمان کامل این بیماری از جراحی استفاده نمود و با وقت تلف کردن، روند درمان بیماری را به تأخیر نیندازند، چرا که ممکن است منجر به عود بیماری با عوارض و مشکلات بیشتر شود.
بازتاب: درمان آبله مرغان در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: خواص روغن شنبلیله در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: پرپشت شدن ابرو با طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️