درمان آبله مرغان در طب سنتی
- شناسه مطلب: 4816
- تاریخ انتشار: 17 اسفند 1401

حکمای طب سنتی، سبب این بیماری را فساد خون دانستهاند که طبیعت میخواهد با غَلَیان آن را دفع کند.
در طب سنتی ایرانی برای درمان آبله مرغان داروهای زیادی وجود دارد و افرادی که نمی توانند داروهای شیمیایی را استفاده کنند به کمک داروهای گیاهی به راحتی درمان می شوند.
با توجه و رعایت تدابیر طب ایرانی ویژه فصل بهار، کمک میکند که افراد در کنار مبتلایان به بیماریهای ویروسی چون آبله مرغان، اوریون، سرخک و سرخجه، بیمار نشوند یا بیماری آرام و کم دردسری را پشت سر بگذارند.
به طور کلی آبله مرغان یک عفونت شدیدا مسری است که ضایعات پوستی علامت و مشخصه آن میباشد. اغلب افراد در سنین کودکی به این بیماری مبتلا میشوند و با یک بار ابتلا به این بیماری نسبت به آن مصونیت پیدا میکنند.
این بیماری در سنین کودکی با شدت کمتری ظاهر میشود ولی در بزرگسالی علائم بیماری شدیدتر خواهد بود.این بیماری دوران نقاهت خود را دارد و باید استراحت کنید.
چون آبله با تب همراه است طب سنتی گیاهان خنکی جون خاکشیر را تجویز می کند که مصرف آن می تواند درجه حرارت بدن را تا حد زیادی کاهش دهد.
در سن کودکی بیماری شدن کمتری دارد و در سن بزرگسالی با شدتی به مراتب بیشتر همراه است به همین دلیل شما نیاز به درمان بیشتری دارید.
در این بخش از طب بوعلی به معرفی آرام بخش هایی برای درمان این بیماری در طب سنتی پرداخته ایم که می تواند درد آن را هم کاهش دهد.
⇐ درمان آبله مرغان در طب سنتی
فهرست
تقریبا همه ما در دوران زندگیمان بیماری ویروسی آبله مرغان را سپری کردهایم. این بیماری ویروسی همراه با التهاب و خارش است. این بیماری واگیردار است و از طریق ویروس زوستر ایجاد میگردد.
این بیماری در همه سنین رخ میدهد اما اغلب در کودکان شیوع بیشتری دارد. این بیماری از زمانهای قدیم در بین بیشتر جوامع شیوع داشته و موجب مرگ و میر فراوانی شده است.
این بیماری با نام «جدری» در متون طب سنتی ایران اولینبار در قرن سوم هجری توسط ثابتبنقره معرفی شد.
ولی اولین توصیف علمی، بالینی و دقیق از آبله در قرن سوم و چهارم هجری توسط رازی در کتاب «الجدری و الحصبه» که از مهمترین کتابهای پزشکی دورۀ اسلامی بهشمار میرود، ارائه شد
علائم آبله مرغان
1- شروع تب
2- حالت تهوع
3- بی اشتهایی
4- خارش شدید
5- دردشکمی به مدت یک تا دو روز
6- علائمی شبیه آنفلونزا (در افراد بزرگسال)
7- بثورات پوستی همراه با التهاب اغلب در تمام بدن فرد از جمله پوست سر، آلت تناسلی، داخل بینی و دهان و …
8- ایجاد تاول در نواحی گوناگون بدن ( در دست و پا کمتر) که در طی ۲۴ ساعت میترکند و به حالت دلمه میشوند.
برای بهبود زودتر و کاهش علائم آبله مرغان
1- پاشیدن و اسپری کردن گلاب در فضا
2- پرهیز از گرما و خنک کردن هوای خانه
3- پرهیز از حمام گرم و درازمدت و شست و شوی بدن با آب خنک یا ولرم
4- بوییدن بوهای خنک مانند کافور، صندل برای جلوگیری از گرم شدن نفس
5- پرهیز از جماع، کارهای سخت و سنگین، قرارگرفتن در معرض آفتاب و گردو غبار.
6- پرهیز از شیر، خربزه، انجیر، انگور و شیرینیها به ویژه خرما، انگبین و شیرینیهای قنادی
7- رساندن دود عنبرنسارا به پوست درگیر که موجب خشک شدن ضایعات و کاهش خارش شود.
8- روزی چندبار مالیدن مخلوط سرکه طبیعی و گلاب با پنبه یا گاز تمیز به بثورات پوستی نیز اثر مشابه دارد.
9- جرعه جرعه نوشیدن آب خنک (نه آب یخ) یخ سبب تعریق و کمک به طبیعت برای دفع ماده بیماری میشود.
داروهای گیاهی برای درمان آبله مرغان در طب سنتی
1- استفاده از جوش شیرین
استفاده از جوش شیرین می تواند به کنترل خارش و سوزش ناشی از آبله مرغان کمک کند. به این منظور، یک و نیم قاشق غذاخوری جوش شیرین را در یک لیوان آب ریخته و هم بزنید.
سپس با استفاده از یک لیف حمام نرم محلول را روی بثورات و نواحی دچار خارش مالیده و اجازه دهید خشک شود. همچنین میتوان، نصف فنجان جوش شیرین را در وان حمام کودک ریخته و با آن آب کودک را استحمام کرد.
روش دیگر این است که یک قاشق غذا خوری جوش شیرین را در آب حل کنید .سپس یک لیف نرم بردارید و محلول را روی آن ریخته و به ارامی لیف را روی دانه های آبله مرغان بگذارید ،تحمل کنید تا خشک شوند.
2- جو دوسر
جو دوسر یکی از درمانهای پرطرفدار خانگی برای خارش ناشی از آبله مرغان است. دو فنجان جو دوسر را در آسیاب بریزید تا پودر شود و این بلغور جودوسر پودر شده را در ظرفی که حاوی ۲ لیتر آب ولرم بریزید و هم بزنید .
و بدنتان را به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه با این محلول خیس کنید.سپس با آب شستشو دهید.این روش درمانی را روزانه یک مرتبه تکرار کنید تا بهبودی حاصل و خارش ناشی از این بیماری کاهش یابد.
3- اسانس و روغن اسطوخودوس
استفاده از اسانس یا روغن اسطو خودوس یکی دیگر از راه های درمان آبله مرغان در طب سنتی میباشد و برای کاهش تحریک پوست و خارش ناشی از آن مفید است.
به این منظور، کمی روغن اسطوخودوس را با روغن نارگیل یا روغن بادام ترکیب کرده و آن را روى تاول ها بمالید و اجازه دهید تا خشک شود، مى توانید این روشرا دو بار در روز تکرار کنید.
همچنین اضافه کردن اسانس اسطوخودوس به همراه بابونه به آب حمام و استحمام با آن نیز باعث احساس آرامش در کودک شده و برای تسکین خارش دانهها مفید است.
4- سرکه انگور
یکی از راهحلهای مؤثر برای درمان آبله مرغان استفاده از سرکه انگور است. این روش درمانی خارش پوست را از بین میبرد و به بهبود زخمها و جلوگیری از ایجاد جایِ زخم کمک میکند.
نصف فنجان سرکهی انگور را به آب ولرم درون وان حمام اضافه کنید و حدود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه درون این محلول حمام کنید.
5- استفاده از هویج و گشنیز
سوپی که گشنیز و هویج دارد، در درمان آبله مرغان بسیار مفید است. این غذا سرشار از آنتی اکسیدان است که در فرایند درمان تأثیر بسیار مثبتی دارد.
حدود ۱۰۰ گرم (یک فنجان) هویج را خرد کنید، ۶۰ گرم (نصف فنجان) هم برگ تازهی گشنیز را با هویج در دو و یکچهارم فنجان آب بجوشانید تا نصف آب تبخیر شود.
این سوپ را به مدت یک ماه روزی یکبار نوش جان کنید. همچنین برای تقویت بنیهتان میتوانید هویج و برگ گشنیز آبپز بخورید.
درمان آبله مرغان به کمک گیاهان دارویی
1- روش اول:
تاجریزی، سنامکی، تخم خطمی، شاه تره، سپستان، پوست هلیله زرد، زرآوند و گل محمدی از هر کدام 10 گرم، ریشه ی کبر 20 گرم و ریشه ی کاسنی 50 گرم همه را نیم کوب کنید.
سپس به بیست قسمت مساوی تقسیم کنید و صبح و عصر هر بار یک قسمت از آن را بجوشانید و آب صاف کرده ی آن را بنوشید.
روش دوم:
شاه دانج سنگی، کندر و انزروت از هر کدام 5 گرم همه را نرم بسایید سپس با 5 گرم موم در 50گرم روغن گل مخلوط کنید و سپس کمی حرارت دهید تا حل شود و سپس به صورت مالیدنی از آن استفاده کنید.
روش سوم:
پرسیاوشان، سه پستان و گل ختمی از هر کدام 10 گرم، مرزنجوش 20 گرم، ریشه ی کاسنی، برگ کاسنی و بادرنجبویه از هر کدام 30 گرم و پودر شیرین بیان، مغز ناخنک، خارخاسک و ریشه ی ایرسا از هر کدام 40 گرم، همه را نیم کوب کنید .
هر قسمت را شب در یک و نیم لیوان آب بخیسانید و صبح در همان آب بجوشانید و آب صاف کرده ی آن را بنوشید و تفاله ی آن را مجددا بخیسانید و شب باز هم بجوشانید و سپس آب صاف کرده ی آن را مصرف نمایید.
بازتاب: خواص روغن شنبلیله در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: خواص دمنوش گل سرخ در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: طب سنتی تدابیر مربوط به صفراوی مزاجان - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️