خواص روغن شنبلیله در طب سنتی
- شناسه مطلب: 4840
- تاریخ انتشار: 18 اسفند 1401
طب سنتی یکی از بهترین راه های درمان بیماری ها را روغن درمانی می داند. روغن شنبلیله عمدتا مخلوطی از اسید های چرب است که برای بدن مناسب است.
گیاه شناسی شنبلیله یک گیاه علفی یکساله از تیره باقلائیان است . این گیاه در نواحی اطراف دریای مدیترانه، یونان و اکثر نقاط آسیا روییده میشود و در بیشتر شهرهای ایران نیز کشت میشود.
بر اساس طب سنتی ایرانی روغن شنبلیله حاوی مواد معدنی، ویتامین ها و آنتی اکسیدان های زیادی است که میکروب ها و ویروس ها را نابود می کنند و از سرطان و پیری زودرس جلوگیری می کنند.
این روغن با فشار دادن و تقطیر بوسیله ماشین های مخصوص از دانه های شنبلیله تازه استخراج می شود.این گیاه سرشار از مواد معدنی، مانند:
مس، پتاسیم، کلسیم، آهن، سلنیوم، روی، منگنز و منیزیم می باشد و از نظر ویتامینی نیز دارای انواع ویتامین های گروه B مانند تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، پیریدوکسین، فولیک اسید و نیز ویتامین A و C است.
در این مقاله از طب بوعلی به بررسی فواید روغن شنبلیله خاصیت های شگفت انگیز این روغن در طب ایرانی پرداخته ایم، با ما همراه باشید؛
⇐ خواص روغن شنبلیله در طب سنتی
هزاران سال است که شنبلیله در طب جایگزین و چینی برای درمان بیماریهای پوستی و بسیاری از بیماریهای دیگر استفاده میشود. اعتقاد بر این است که شنبلیله اولین بار در خاور نزدیک کشت شده است.
در دستور غذایی که مربوط به قرن اول پس از میلاد است، بیان شده که رومیها شراب را با شنبلیله طعم دار میکردند. اما امروزه در بسیاری از محصولات مانند صابون و شامپو هم یافت میشود.
بنا بر مکتوبات به جا مانده از تمدنهای قدیم، شنبلیله از قدیمیترین گیاهان دارویی بوده که در رم و مـصر باستان جهت تسهیل زایمان و افزایش شیر مادران به کار میرفته است.
امروزه هم زنان مصری از این گیاه بـه عنوان چای برای بهبود دردهای قاعدگی و تسکین مـشکلات معده استفاده میکنند.
1- افزایش سلامت قلب با روغن شنبلیله
روغن این گیاه حاوی آنتی اکسیدان های فراوانی است . آنتی اکسیدان ها از فعالیت رادیکال های آزاد و آسیب رسانی آن ها به بافت ها و اندام های بدن مانند قلب جلوگیری می کند.
تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۱ نشان می دهد که شنبلیله دارای سیستم دفاع آنتی اکسیدانی و پر اکسیداسیون لیپید است و هم چنین اثر محافظتی روی قلب دارد.
مصرف منظم شنبلیله باعث کاهش قابل توجه کلسترول و چربی خون می شود.
این در حالی است که اثری بر روی میزان کلسترول خوب بدن ندارد. با کاهش کلسترول و چربی خون انتظار می رود از تصلب شرایین جلوگیری شود و به سلامتی قلب کمک می شود.
2- کمک به کنترل دیابت با روغن شنبلیله
این گیاه برای افرادی که از دیابت رنج می برند، بسار مفید است، زیرا هیپوگلیسمی آن بر میزان قند خون تاثیر می گذارد و باعث کاهش می شود.
علاوه بر این، محتوای فیبر موجود در شنبلیله جذب قندها و کربوهیدرات ها را کاهش می دهد.
بر اساس مطالعات انجام شده، ثابت شده است که تنها مصرف 10 گرم از دانه های خیس شده در آب جوش از شنبلیله، در واقع کمک شایانی به کنترل قند خون بالا می کند. فراموش نکنید که حتما با مشورت پزشک و تحت نظر از این گیاه استفاده کنید.
3- فواید روغن شنبلیله برای پوست
این روغن دارای رطوبت و طراوت بسیاری برای پوست می باشد و برای سلامت پوست بسیار مفید است، زیرا شنبلیله حاوی آنتی اکسیدان هایی است که از عفونت و تکثیر ویروس ها و میکروب های مضر به روی صورت و پوست جلوگیری می کنند.
روغن شنبلیله از بروز جوش های صورت جلوگیری می کند و به دلیل تاثیر آن بر روی آنزیم های کبدی، از ترشح سموم مضر جلوگیری می کند.
همچنین میتوانید یک قاشق غذاخوری از دانههای خیس شده شنبلیله را با یک قاشق غذاخوری ماست ترکیب کرده، خمیر بهدست آمده را روی پوست خود مالیده و ۳۰ دقیقه صبر کنید، سپس با آب بشوئید.
این روش برای از بین بردن سلولهای مرده پوست بسیار مناسب است. برای نتیجهگیری بهتر، این کار را هفتهای یک بار تکرار نمائید.
در صورتی که پوست شما دچار آکنه شده، کافی است چند قطره از این روغن را به آن بزنید؛ خواهید دید که به زودی آکنهها رفع شده و از عفونت بیشتر جلوگیری خواهدشد.
این روغن قرمزی و ورم را کاهش داده و درد را نیز کم میکند. همچنین استفاده موضعی از این روغن با ارزش به دلیل خواص آنتیاکسیدانی آن باعث کاهش رشد جوشها و جلوگیری از جوشهای سرسیاه و سفید میشود.
4- روغن شنبلیله برای بزرگ شدن و خوش فرم شدن سینه
روغن شنبلیله برای بزرگ کردن اندازه قفسه سینه استفاده می شود و جایگزینی برای جراحی های زیبایی و بزرگ کردن سینه می باشد.
استفاده از روغن شنبلیله بهتر از جراحی است زیرا خطرات و مشکلات جراحی را به دنبال ندارد. شنبلیله حاوی هورمون های استروژن است که پرولاکتین را تحریک می کند و این عنصر سینه ها را بزرگ کرده و آن ها را سفت و خوش فرم می کند.
برای این منظور به دو روش زیر میتوانید از این گیاه استفاده کنید:
روش اول:
یک چهارم فنجان پودر شنبلیله را با کمی آب مخلوط کرده تا به صورت خمیر شود. سپس آن را به مدت ۱۰ دقیقه بر روی سینهها قرار داده و بسیار آرام ماساژ دهید. این کار را ۲ بار در روز انجام دهید.
نکته: برای آماده کردن پودر شنبلیله، باید تخم تفت داده شنبلیله را آسیاب کرد.
روش دوم: روش دیگر ماساژ روزمره سینهها با روغن شنبلیله یا مخلوط یک بخش عصاره شنبلیله و دو بخش لوسیون بدن است.
به این دلیل که روغن شنبلیله باعث ترشح هورمون رشد سینه میشود. در نتیجه با افزایش استروژن و پروژسترون، سینههای شما نسبت به قبل بزرگتر میشوند.
5- خواص شنبلیله برای مو
برخی از مقالات ادعاهای زیر را در باره خواص شنبلیه مطرح میکنند. با این وجود نیاز به بررسی علمی بیشتری برای پذیرفتن این ادعاها است:
1- با شوره سر مبارزه میکند.
2- موهای آسیب دیده را احیا میکند.
3- التهاب پوست سر را کنترل میکند.
4- شنبلیله از ریزش مو جلوگیری میکند.
5- از سفیدی زودرس مو جلوگیری میکند.
6- شنبلیله حاوی لسیتین است که به عنوان یک نرم کننده طبیعی عمل میکند و پوست سر و موهای شما را عمیقاً مرطوب میکند.
6- خواص روغن شنبلیله برای خلق و خو و استرس
این روغن که استفاده از آن در رایحه درمانی کاملا متداول است می تواند به کاهش استرس و اظطراب کمک کند. همچنین باعث کاهش علائم افسردگی میشود و تولید انرژی را در بدن افزایش میدهد.
به طور معمول در رایحه درمانی استفاده می شود، این روغن قوی می تواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند، در عین حال به کاهش علائم افسردگی و افزایش انرژی نیز کمک می کند.
چگونه روغن شنبلیله درست کنیم؟
روغن شنبلیله، از دانه و یا گیاه شنبلیله به دست میآید. هر گیاه حدود ۱۰ تا ۲۰ دانه داشته که دارای عطری قوی و طعمی تلخ است.
1- ابتدا بذرهای شنبلیله را کاملا کوبیده و یا نیمکوب کنید.
2- ۵ برابر آن آب اضافه کرده و روی حرارت ملایم بجوشانید تا آب به یک چهارم مقدار اولیه برسد.
3- سپس محلول را صاف کرده، هم وزن آن روغن کنجد ریخته، روی شعله ملایم قرار داده تا به جوش آید؛ در این مرحله باید صبر کنید تا مقدار آبی که باقی مانده خشک شود.
4- در آخر آنچه میماند روغن خالص شنبلیله است.
نکته مهم: باید احتیاط کرد تا روغن نسوزد و مقدار کمی از آب باقی بماند. زیرا ماده موثره در حرارت بالا از بین میرود.
توجه داشته باشید که روغن کنجد به عنوان روغن پایه بهتر از روغن زیتون عمل میکند؛ زیرا جذبگیری قویتری داشته و روغن گیاه را به خود جذب میکند.
عوارض ناشی از استفاده مداوم، از این روغن
درست است که روغن شنبلیله خواص زیادی دارد، اما مصرف بیش از اندازه هم امکان بروز عوارض بدی را در پی خواهد داشت. به همین خاطر بهتر است که قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.
اگر دچار سابقه واکنشهای آلرژیک نسبت به موادی مثل سویا یا بادامزمینی هستید، حتمٱ در استفاده از این گیاه بسیار محطاط باشید. چون میتواند در افراد حساس، باعث بروز: ورم صورت، سرفه، گرفتگی بینی و همچنین گرفتگی سینه شود. استفاده کردن از این روغن همراه با سایر داروهایی که مورد استفاده قرار می گیرند هم، ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی شود.
در زمان باراداری هم در صورتی که در مصرف کردن زیادهروی نشود، خطری برای بارداری ندارد. اما در غیر این صورت باشد، باعث ایجاد انقباضات اولیه شده که اصلٱمطلوب نمی باشد.
مصرف کردن قرص شنبلیله قبل از زایمان، سبب بوجود آمدن بوی غیرمعمول در بدن نوزاد می شود و اثرات دراز مدتی نیز ایجاد میکند. بروز بعضی عوارض جانبی مثل: اسهال، نفخ، گاز و همچنین ناراحتی معده نیز دور از انتظار نمی باشد.
بازتاب: درمان دیابت بارداری در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: خواص رزماری در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: طب سنتی درمان سندروم رینود - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️
بازتاب: خواص دمنوش گل سرخ در طب سنتی - طب سنتی و درمان بیماری با مرجع طب بوعلی✔️