طب سنتی درمان گرفتگی بینی
- شناسه مطلب: 5261
- تاریخ انتشار: 2 آبان 1402
طب سنتی از گذشته های دور تا زمان حال، راهکارهای مفیدی برای درمان بیاری ها ارائه کرده است. طب سنتی ایرانی نیز به دنباله روی از این طب داروهای زیادی را برای درمان معرفی کرده است.
یکی دیگر از مشکلات و بیماری هایی که ممکن است اکثر افراد به آن مبتلا شده باشند گرفتگی بینی است. گرفتگی بینی علل مختلفی دارد که در این مقاله از طب بوعلی به معرفی علائم و راه های درمان آن بر اساس طب سنتی ایرانی و سنتی پرداخته ایم.
گرفتگی بینی می تواند به راحتی با استفاده از گیاهانی که دسترسی آسانی دارند و دیگر درمان های خانگی که روند درمان را تسریع و ناراحتی را برطرف می کند، درمان گردد.
شما نیز اگر علاقه مند به آموزش طب سنتی هستید مقاله های طب بوعلی را دنبال کنید، ما در این سایت سعی مان بر آموزش رایگان طب سنتی می باشد، با ما همراه باشید.
⇐ طب سنتی درمان گرفتگی بینی
فهرست
زمانی که حفرههای بینی متورم شود، گرفتگی بینی ایجاد میشود که خود تورم سبب ایجاد مخاط میشود. فردی که مبتلابه گرفتگی بینی است در تنفس دچار مشکل میشود.
این مشکل زمانی رخ میدهد که بافتهای بینی دچار عفونت و التهاب شوند. آنفولانزا، سرماخوردگی و سینوزیت، گونههای مختلف آلرژی و عوامل محرک زای دیگر مانند دود، ذرات و… وجود دارد که پولیپ ها و تومور نیز میتوانند عاملی برای گرفتگی بینی باشند.
علائم گرفتگی بینی چیست؟
دلیل گرفتن بینی هرچه که باشد، شما شاهد علائم آن خواهید بود. هنگامیکه سرماخوردگی یا آلرژی دارید، غشاهای پوشاننده مجرای بینی شما ملتهب و تحریک میشوند. آنها شروع به تولید مخاط بیشتری میکنند تا هر چیزی که باعث تحریک میشود، مانند یک آلرژن، خارج شود. در این حالت است که احساس میکنید بینی شما گرفته و به سختی میتوانید نفس بکشید.
هنگام گرفتگی بینی، این علائم بروز می کنند:
1- وجود مخاط
2- تورم بافت بینی
3- سردرد ناگهانی
4- ریزش اشک چشم
5- سینوس های دردناک
راه های درمان گرفتگی بینی با طب سنتی
1- استفاده از سرکه سیب
سرکه سیب می تواند به سرعت و با نازک کردن مخاط بینی گرفتگی بینی را برطرف کند. به علاوه به دلیل داشتن مواد مغذی برای سلامت عمومی و ایمنی بدن شما مفید است.
معمولا دو قاشق غذاخوری سرکه سیب و یک قاشق غذاخوری عسل را در یک فنجان آب گرم مخلوط می کنند. و برای چند روز متوالی دو تا سه بار در روز می نوشند.
2- استفاده از بخور ( بخور اکالیپتوس یا نعناع )
استفاده از دستگاه بخور در خانه یا محل کار یک راه ساده و مؤثر برای کاهش گرفتگی بینی یا رفع کیپ شدن بینی است. تنفس در هوای مرطوب به تسکین بافتهای تحریکشده بینی، کاهش التهاب سینوس و رقیقشدن مخاط کمک میکند.
دستگاههای بخور گرم و سرد برای افزایش سطح رطوبت و کاهش تراکم به یک اندازه مؤثر هستند.
حتی بدون دستگاه بخور هم می توان این کار را انجام داد. به این صورت عمل کنید که یک قابلمه آب را بجوشانید. هنگامی که آب جوشانده شود، چند قطره روغن اساسی، مانند اکالیپتوس یا روغن نعناع را اضافه کنید.
سر تان را در مقابل قابلمه قرار دهید (به اندازه یک بازو دورتر). سر و قابلمه را با یک حوله تمیز بپوشانید و بخار را ۱۰ دقیقه نفس بکشید.
بخور اکالیپتوس برای افرادی که پلیپ بینی دارند و قادر به تنفس از راه بینی نبوده و همیشه با دهان باز میخوابند، نیز مناسب است.
3- درمان گرفتگی بینی با زردچوبه
روش 1:
به یک لیوان شیر، یک قاشق چای خوری زردچوبه بریزید و بگذارید مخلوط برای چند دقیقه بجوشد. سپس مخلوط را در یک لیوان بریزید و کمی عسل اضافه کنید. این مخلوط را دو بار در روز مصرف کنید.
روش 2:
به 2 قاشق غذاخوری آب زردچوبه، یک قاشق غذاخوری آب لیمو، یک قاشق غذاخوری عسل و مقداری فلفل کایین بیافزایید و خوب آنها را مخلوط کنید و دو بار در روز مصرف کنید.
روش 3:
کمی ریشه زردچوبه را در یک لیوان بریزید و یک قاشق غذاخوری آب لیمو، یک قاشق غذاخوری عسل، کمی فلفل کایین و آب و در نهایت، مقدار موز رسیده را به آن اضافه کنید. این مخلوط را هر روز مصرف کنید.
4- گلاب برای گرفتگی بینی و رفع انسداد بینی
گلاب از جمله عرقیجاتی است که دارای خواص درمانی زیادی است. از مهمترین خواص گلاب میتوان به رفع مشکلات تنفسی و همچنین بهبود و تقویت سیستم ایمنی بدن اشارهکرد. در طب سنتی از گلاب برای بازکردن راههای تنفسی و رفع گرفتگی بینی استفاده میشود.
5- استفاده از زنجبیل در درمان
مطالعهای نشان داد که دوز روزانه ۵۰۰ میلی گرمی عصاره زنجبیل به اندازه لوراتادین (آنتی هیستامینی مانند کلاریتین) برای احتقان بینی ناشی از آلرژی (رینیت آلرژیک) مؤثر است.
بنا بر باور محققان زنجبیل دارای مکانیسمهای ضدحساسیت و ضدالتهابی است. شما میتوانید از زنجبیل به صورت دمنوش برای گرفتگی بینی استفاده کنید.
در حالی که مطالعات بیشتری برای ارزیابی اثربخشی عصاره زنجبیل مورد نیاز است، میتوانید روزانه یک فنجان چای زنجبیل را امتحان کنید تا گرفتگی بینی شما ناشی از آلرژی کاهش یابد.
6- مصرف سیر برای رهایی از گرفتگی بینی
یکی از راههای درمان طبیعی و خانگی گرفتگی بینی استفاده از سیر است . سیر با خواص ضدویروسی و ضد قارچی باعث از بین بردن عفونت بینی میشود و باعث تراکم تنفسی میشود.
برای استفاده از این ماده پرخاصیت به این صورت عمل کنید که دو تا سه حبه سیر را در لیوان آب جوش قرار دهید و آن را بجوشانید و سپس به آن حدود نصف قاشق چایخوری زردچوبه اضافه کنید و این محلول را روزانه تا بهبودی کامل نوش جانکنید.
روشی دیگر به این صورت است که در یک ظرف آب که در حال جوشیدن است حدود سه حبه سیر قرار دهید و بگذارید چند دقیقه بجوشد و سرخود را روی قابلمه بگیرید و روی خود و ظرف یک پارچه یا حوله قرار دهید و بخار آن را استنشاق کنید و این عمل را نیز چندین مرتبه در روز تکرار نمایید تا بهبودی حاصل شود.
7- ماساژ بین ابروها و ماساژ سینوس بینی
برای درمان گرفتگی بینی از ماساژ استفاده کنید، بین ابروها را به آرامی و برای یک دقیقه ماساژ دهید. این ماساژ بر مخاط بینی اثر می گذارد :
از خشکی و التهاب سینوس جلوگیری می کند؛
این یک اثر پیشگیرانه دارد؛
فشار را در سینوس فرونتال کاهش می دهد.
همچنین می توانید حرکات دایره ای را در ناحیه بال های بینی خود انجام دهید. این موضع را به مدت 1-2 دقیقه با انگشتان خود، به آرامی ماساژ دهید. این روش به باز کردن بینی های بینی کمک می کند و گرفتگی بینی شما ساده تر می شود.
درمان گرفتگی و انسداد بینی با رازیانه
رازیانه گیاهی است که برای درمان آنفولانزا، سینوزیت و دیگر بیماری های تنفسی به کار می رود. روغن اسانس رازیانه حاوی کریوزول است که به رقیق کردن ترشحات بینی کمک می کند.
روغن کرچک را می توان برای کمک به تنفس در صورت سرماخوردگی استفاده کرد و یا می تواند در ماساژ برای رفع گرفتگی سینه استفاده شود. رازیانه خلط آور بوده و دارای خاصیت ضد عفونی کننده می باشد.
بنابراین، رازیانه به کشتن میکروب ها و تمیز کردن ریه ها کمک می کند. این روش عموما در ساخت شربت سرفه و قرص ها برای تسکین گلو و گلو درد بکار می رود.
مصرف فلفل کایین
یکی از راههای درمان خانگی و سنتی برای درمان گرفتگی بینی استفاده از فلفل کایین است. برای استفاده از این روش به این صورت عمل کنید که مقدار یکدوم چایخوری از فلفل کایین را در یک لیوان آب بریزید و سپس به آن حدود یک قاشق غذاخوری عسل بیفزایید و این محلول حاصلشده را روزی چند مرتبه نوش جانکنید.
روشی دیگر به این صورت است که با استفاده از یک گوش پاککن مقداری از فلفل کایین را در حفره بینی قرار دهید تا شروع به عطسه کنید. این عمل را نیز روزانه دومرتبه تکرار نمایید.
برای درمان گرفتگی بینی چه موقع به دکتر مراجعه کنیم؟
اگر پس از انجام درمانهای خانگی و پس از گذشت ۱۰ روز گرفتگی بینیتان برطرف نشد و همچنین درصورتیکه همراه با گرفتگی بینی، علائم زیر را تجربه کردید، لازم است به پزشک مراجعه کنید:
1- خونریزی بینی
2- مشکل در حس بویایی
3- گرفتگی بینی همراه با تب بالا برای بیش از سه روز متوالی
4- مشاهده ترشحات سبزرنگ همراه با احساس درد در سینوسها
من همیشه ته بینیم خشکه باید چکار کنم؟
رازیانه رو دم کنیم بخوریم یا بخور بدیم ؟