خواص تخم کتان در طب سنتی
- شناسه مطلب: 5276
- تاریخ انتشار: 9 آبان 1402
خواص تخم کتان در طب سنتی
تخم کتان با مزاج گرم و خشک یک داروی گیاهی بسیار مفید است که از دیرباز در طب سنتی مورد استفاده بوده است. در مورد خواص این دانه گیاهی مقالات بسیاری منتشر شده است که خواصی مانند لاغری، کاهش ریسک سرطان، کاهش کلسترول، قند خون و… را برای این گیاه اثبات کرده اند.
باتوجه به گرم و خشک بودن مزاج این گیاه، باید بگوییم که طب سنتی ایرانی معتقد است که روغن این دانه گیاهی دارای مزاج گرم و مرطوب است. امروزه گیاه کتان در منطقه وسیعی از اروپا و آسیا می روید. از گیاه کتان استفاده های زیادی بعمل می آید. از الیاف کتان برای یافتن پارچه استفاده می شود. پارچه کتان برای البسه مخصوصا در تابستان نوعی مناسب بشمار می رود.
در این مقاله از طب بوعلی به معرفی چندین مورد ازخواص تخم کتان همچنین روش مصرف آن را به شما توضیح داده ایم.
به طور کلی دو نوع کلی تخم کتان وجود دارد که یکی از آنها تخم کتان طلایی و دیگری تخم کتان قهوهای است. ارزش غذایی هر دو این تخم کتانها تقریبا یکسان بوده و هر دو حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند.
تخم کتان میزان بسیار کمی کلسترول و سدیم دارد و در هر ۲۰ گرم آن ۵۴.۷ کیلوکالری انرژی موجود است. طب سنتی دانه های کتان را منبعی سرشار از مواد مغذی همچون فیبر، منگنز، ویتامین B1، چربیهای سالم و آنتیاکسیدان می داند. مصرف این بذر مزایای زیادی برای سلامتی مصرفکنندگان آن دارد.
⇐ خواص تخم کتان در طب سنتی
فهرست
تخم کتان یکی از مواد غذایی بسیار مغذی و از دیرباز(حداقل 6،000 سال پیش) شناخته شده است که به دلیل عوامل تغذیهای بسیار غنی می توان از آن به عنوان یکی از اولین مواد مغذی فوق العاده دنیا یاد نمود. متخصصان تغذیه و طب سنتی همواره برای رفع مشکلات و بیماری ها به مصرف تخم و بذر کتان توصیه می کنند.
خواص گیاه دارویی تخم کتان در طب سنتی
تخم کتان برای کمک به گوارش
تنها یک قاشق غذاخوری تخم کتان حاوی 3 گرم فیبر است که به ترتیب 8 تا 12 درصد از مصرف توصیه شده برای مردان و زنان می باشد، تخم کتان حاوی دو نوع فیبر محلول در رژیم غذایی (20 تا 40 درصد)و فیبرغیرقابل حل هستند (60 – 80 درصد).
- این دو فیبر توسط باکتری ها در روده بزرگ تخمیر می شوند و منجر به حرکات روده منظم و مدفوع می شوند.
- از یک طرف، فیبر محلول، ثبات محتویات معده را افزایش می دهد و میزان گوارش را کاهش می دهد. نشان داده شده است که این کار به تنظیم قند خون و کلسترول پایین کمک می کند.
- از طرف دیگر، فیبر غیرقابل حل، اجازه می دهد تا آب بیشتری به مدفوع متصل شود، حجم آن را افزایش می دهد. این برای جلوگیری از یبوست و برای افرادی که دچار سندرم روده تحریک پذیر و یا بیماری هستند مفید است.
خواص تخم کتان برای محافظت از سرطان
بذر کتان سرشار از لیگنان است که ترکیبات گیاهی هستند که به دلیل خواص قوی در مبارزه با سرطان مورد مطالعه قرار گرفته اند. جالب اینجاست که این دانه 75 تا 800 برابر بیشتر از سایر غذاهای گیاهی لیگنان دارد.برخی از مطالعات مصرف بذر کتان را با خطر کمتر ابتلا به سرطان سینه، به ویژه برای زنان یائسه مرتبط میدانند.
مطالعات حیوانی و لوله آزمایش همچنین نشان میدهد که بذر کتان از سرطان روده بزرگ، پوست، خون و ریه محافظت میکند.به خاطر داشته باشید که تحقیقات بیشتری در مورد انسان مورد نیاز است.
کاهش کلسترول خون
تحقیقات نشان داده که سطح کلسترول خون در مردانیکه از تخم کتان در رژیم غذایی شان استفاده کرده اند کاهش یافته است. همچنین درصورت مصرف زیاد این ماده خوراکی (روزانه 38 تا 60 گرم) میزان تری گلیسیرید خون نیز کاهش پیدا می کند.
دانه کتان همچنین ممکن است به کاهش سطح کلسترول کمک کند.بر اساس یک مطالعه یک ماهه در افراد مبتلا به بیماری عروق محیطی، خوردن 4 قاشق غذاخوری (30 گرم) دانه کتان آسیاب شده در روز، سطح کلسترول بد را تا 15 درصد کاهش داد.یک مطالعه 12 هفته ای بر روی 112 فرد مبتلا به فشار خون بالا یافته های مشابهی داشت و گزارش داد که 4 قاشق غذاخوری (30 گرم) بذر کتان در روز منجر به کاهش قابل توجه شاخص توده بدنی، کلسترول کل و فشار خون می شود.
بهبود عملکرد سیستم ایمنی با دانه کتان
تخم کتان منبع بسیار زیادی از پروتئین گیاهی هستند. پروتئین کتان غنی از آمینو اسیدها،آرگنین و آسکاربیک اسیداست.
پروتئین تخم کتان به بهبود عملکرد سیستم ایمنی، کاهش کلسترول، جلوگیری از تومورها و داشتن خواص ضد قارچ کمک می کند. هم چنین به احتمال زیاد غذای گیاهی و حیوانی هورمون ها را تحریک می کند تا احساس سیری را به همراه داشته باشد که منجر به خوردن کم تر در وعده غذایی بعدی می شود.
فواید تخم کتان برای کاهش فشار خون
از دیگر خواص تخم کتان میتوان به کاهش فشار خون اشاره کرد. مصرف روزانه 30 گرم پودر به مدت شش ماه، باعث کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک به ترتیب 10 و 7 میلی متر جیوه میشود.
برای کسانی که از قبل داروی فشار خون مصرف می کردند، فشار خون را حتی بیشتر کاهش میدهد.
در یک بررسی گسترده، مصرف روزانه تخم های این گیاه بیش از سه ماه، فشار خون را 2 میلی متر جیوه کمتر کرد.
شاید این مقدار به نظر شما بسیار ناچیز باشد، اما همین کاهش 2 میلی متر جیوه فشار خون باعث کاهش 10 درصدی خطر مرگ ناشی از سکته مغزی و کاهش 7 درصدی بیماران قلبی میشود.
واقعا برام جالب بود ممنون از اطلاعات خوبتون