8 راه درمان سوء هاضمه با طب سنتی
- شناسه مطلب: 5434
- تاریخ انتشار: 29 آذر 1402
از منظر بعضی از مکاتب طبی مانند طب سنتی، اختلالات مربوط به سیستم گوارشی اعم از سوء هاضمه، رفلاکس، یبوست و … ، سرمنشاء بسیاری از بیماری ها تلقی میشوند.
سوء هاضمه در اثر واکنش غذای نامناسب یا هضم ناقص غذا در معده است در کتاب بوعلی سینا هضم ناقص غذا یا همان سوء هاضمه دلیل بسیاری از بیماری هاست بنابرین با درمان آن میتوان از بسیاری از بیماری های گوارشی، نفخ معده، یبوست و … نجات یافت.
علت های متعددی برای این بیماری قابل ذکر می باشد اما به طور کلی وعده های غذایی ناسالم و سبک زندگی غلط باعث این بیماری میشود.
در طب سنتی ایرانی شایع ترین علائمی که باعث سوءهاضمه میشود سردی مزاج معده با علائم کاهش اشتها، کاهش عطش، سفیدی زبان، بی مزگی دهان، نفخ، مرطوب بودن دهان و ترش کردن معده میباشد.
طب ایرانی معتقد است که امروزه بسیاری از بیماری ها با درمان های گیاه و سنتی قابل پیشگیری و حتی درمان هستند سوء هاضمه یک بیماری رایج می باشد که میتوان با طب سنتی به درمان آن سرعت بخشید. در ادامه این مقاله از طب بوعلی به بررسی علائم و راهکارهای درمانی این بیماری پرداخته ایم.
⇐ درمان سوء هاضمه با طب سنتی
سوء هاضمه دردی مزمن ( دردی همراه سوزش،تهوع و دردی مبهم ) در ناحیه شکم، قفسه سینه(حس سنگینی در این ناحیه) و بالای معده است هنگام درد در این نقاط شما به احتمال زیاد در هضم غذا با مشکل مواجه شده اید. در ادامه به معرفی علائم سوء هاضمه و علل ایجاد این بیماری اشاره داشته ایم:
علائم سوء هاضمه:
1- ترش کرد
2- تهوع خفیف
3- احساس سوزش سردل
4- احساس سیری زود هنگام
5- درد در قسمت فوقانی شکم یا قفسه سینه
6- احساس نفخ در بالای شکم، احساس پُری معده و آروغ
یکی از شایع ترین مواردی که باعث سوء مزاج معده و بروز علائم سوء هاضمه میگردد، سوء مزاج سرد و تر معده میباشد
علل آن عبارتند از:
1- مصرف الکل
2- سیگار کشیدن
3- مشکلات عاطفی
4- اضطراب یا عصبانیت
5- عادات غذایی نا منظم
6- غذا خوردن سریع و شتابزده
7- مصرف بیش از حد غذا، و انواع شکلات و قهوه
8- مصرف برخی از دارو ها نظیر آسپرین و یا ضد التهاب هایی مانند مثل ایبو پروفن، دیکلوفناک
گیاهان دارویی برای پیشگیری و درمان سوء هاضمه
با رعایت یکسری نکات غذایی و رژیم طب اسلامی، میتوانید از این درد پیشگیری کنید :
-از دراز کشیدن بلافاصله بعد از خوردن وعده غذایی اجتناب کنید بعد از وعده غذایی میتوانید کمی بنشینید یا حتی راه بروید این عمل به هضم درست غذا در معده شما کمک میکند همانطور که میدانید هضم ناقص یکی از علت های اصلی سوءهاضمه میباشد.
1- مصرف تخم رازیانه
خاصیت درمانی این گیاه از زمانهای قدیم مورد توجه بوده است. از برگ این گیاه میتوان به عنوان دم کرده استفاده کرد. این گیاه از ترکیبات اصلی داروهای مربوط به سوء هاضمه است.
رازیانه حاوی مادهای موسوم به “آنتول” است که در تحریک ترشحات معده و دستگاه گوارش نقش دارد.
رازیانه همچنین حاوی اسید اسپارتیک است که به عنوان یک ماده ضد نفخ عمل میکند و به همین خاطر برخی افراد عادت دارند که بعد از هر وعده غذا، دانههای رازیانه را بجوند. این داروی گیاهی ضد اسپاسم می تواند بعد از غذا، سوء هاضمه را رفع کند و همچنین سایر مشکلات دستگاه گوارش مانند گرفتگی معده ، حالت تهوع و نفخ را تسکین دهد.
2- استفاده از آب لیمو
خاصیت قلیایی لیمو، اسید معده را تثبیت میکند و هضم را بهتر میکند. آب لیمو را با آب داغ مخلوط کنید و قبل از غذا خوردن آن را میل کنید.
علاوه بر اینکه آب لیمو سوء هاضمه را درمان میکند بلکه منبع ویتامین سی است اما مصرف زیاد آن منجر به آسیب دندان و افزایش حجم ادرار می شود. برای محافظت از دندان ها بعد از مصرف دهان خود را با آب بشویید.
3- درمان سوء هاضمه با تخم گشنیز
یک مقدار تخم گشنیز و زیره، یک چهارم مقدار گل میخک، یک چهارم مقدار فلفل سیاه را درشت بکوبید و نگه دارید. وقتی که لازم شد، نصف قاشق چای خوری از این مخلوط را در نصف فنجان آب با کمی زردچوبه و نمک بجوشانید، این یک دمنوش گیاهی است که آسان درست می شود.
4- درمان سوء هاضمه با زنجبیل
زنجبیل یک مسکن طبیعی برای درد معده و سوهاضمه می باشد. زنجفیل دارای مواد شیمیایی به نام گینگرولز و شوگالز می باشد که می توانند به انقباض های شکمی سرعت بخشند. این امر می تواند مواد غذایی را که باعث سوء هاضمه شده اند را با سرعت بیشتری در مسیر گوارشی حرکت کنند.
مواد شیمیایی موجود در زنجفیل ممکن است در کاهش حالت تهوع، استفراغ و اسهال نیز موثر باشند. افرادی که به درد معده مبتلا شده اند می توانند زنجبیل را به غذا یا نوشیدنی هایشان مانند چای اضافه کنند. بعضی از نوشیدنی های طبیعی زنجفیل نیز ممکن است شامل زنجفیل کافی برای تسکین درد معده باشند.
5- مصرف چای بابونه
بابونه دارای خواص دارویی است و برای درمان بسیاری از مشکلات در تمام سنین به کار می رود. یکی از فواید بابونه، درمان سوء هاضمه است.
بابونه خواص بسیار زیادی دارد و عضلات را آرام می کند و وضعیت معده و روده را بهبود می بخشد. برای سوء هاضمه و مشکلاتی مثل اسهال، نفخ، سندروم روده بیقرار، انقباضات شکمی نیز بسیار مناسب است و همچنین درد قاعدگی را از بین می برد و باعث می شود که راحت بخوابید زیرا خواص آرامش بخش دارد.
برای استفاده از چای بابونه به این صورت عمل کنید:
نصف قاشق چای خوری برگ بابونه خشک شده را داخل یک ماگ بریزید. سپس آب جوش را به این برگ ها اضافه کنید. روی ماگ را بپوشانید و اجازه دهید که برگ ها به طور کامل در آب جوش غوطه ور شود و کمی صبر کنید تا این ترکیب خنک شود و سپس آن را جرعه جرعه بنوشید و همچنین می توانید مقداری عسل هم به چای بابونه اضافه کنید. پیشنهاد می کنیم که دو بار در روز به مدت دو هفته این چای را بنوشید.
چای بابونه برای درمان سوء هاضمه و دیگر مشکلات گوارشی مفید است و هیچ عوارض جانبی ندارد. اگر چه افراد مبتلا به مشکلات گوارشی باید در مصرف چای گیاهی کاملاً محافظه کار باشند و خانم های باردار یا شیرده نباید از این دمنوش استفاده کنند. پس برای این که از عوارض جانبی جلوگیری شود، قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.
6- مصرف چای گلپر
گلپر یک گیاه گلدار است که در همه دنیا رشد می کند. طعمی خاکی، کمی شبیه کرفس دارد. در حالی که از تمام قسمتهای این گیاه در طب سنتی استفاده شده است، اما ریشه گلپر، به ویژه ممکن است به هضم غذا کمک کند.
گلپر یکی از این درمان هایی است که بوی شیرینی دارد و همچنین خواص اعجاب انگیزی دارد. چای گلپر برای درمان مشکلاتی مثل دل درد و بهبود اشتها به کار می رود. روغن گلپر فواید زیادی برای مشکلاتی مثل سوءهاضمه دارد. نوشیدن ریشه گلپر به صورت دم شده شما را از دل درد خلاص می کند.
برای تهیه چای ریشه گلپر، ۱ قاشق غذاخوری (۱۴ گرم) ریشه گلپر تازه یا خشک را به ۱ فنجان (۲۵۰ میلی لیتر) آب جوشانده اضافه کنید. قبل از صاف کردن و نوشیدن، اجازه دهید ۵-۱۰ دقیقه دم بکشد.
این ترکیب را نباید بیشتر از دو فنجان در طول روز مصرف کنید. خانم های باردار و شیرده هم نباید از این چای استفاده کنند. اگر هم در این باره شک دارید، بهتر است از قبل با پزشک مشورت کنید.
7- درمان سوء هاضمه با مصرف نعنا
گیاه دیگری که برای مشکلات گوارشی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد، نعنا است. نعنا به عنوان درمانی موثر برای سوء هاضمه، سوزش سردل ، نفخ و درد معده و دستگاه گوارش مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه مفید همچنین اشتها را تحریک میکند و در درمان حالت تهوع و سردرد موثر است.
چای نعناع
نعناع نفس را خوشبو میکند و خاصیت ضد اسپاسم بر روی بدن دارد و برای خلاص شدن از شر مشکلات معده، حالت تهوع و سوء هاضمه گزینه ی مناسبی است. بعد از خوردن غذا سعی کنید که یک لیوان چای نعنای یا آبنبات آن را مصرف کنید.
اگر سوء هاضمه بر اثر رفلاکس اسید معده به وجود آمده از مصرف آن خودداری کنید. نعناع اسفنکتر مری( عضله ای بین معده و مری) را آرام می سازد. افرادی که به زخم معده مبتلا هستند، نعنا گزینه ی مناسبی است. نعنا یکی از بهترین درمان خانگی سوء هاضمه است.
8- میوه های مفید برای درمان سوء هاضمه
مرکباتی مثل لیمو، پرتقال، گریپ فروت، نارنگی و لیمو ترش گزینه های مناسبی هستند. علائم سوء هاضمه را بهبود می بخشند و این میوه ها همچنین حاوی ویتامین c و آنتی اکسیدان می باشند و برای بهبود سیستم ایمنی و مبارزه با بیماری های مختلف مناسب می باشند. دارای خواص آنتی بیوتیک می باشند اما باید آن ها را به مقدار محدود مصرف کرد.
1- نصف فنجان آب تازه آناناس یا انار هضم کننده مناسبی است.
2- خوردن انجیر قبل از غذا به بهبود عملکرد هضم کمک می کند.
3- مصرف زرشک و دمنوش آن برای سوء هاضمه موثر است.
4- خوردن آلبالو، نیم ساعت قبل از غذا، جهت هضم غذا مفید است.
5- خوردن سیب و یا گلابی یک ساعت بعد از غذا جهت هضم، مفید است.
نکته: مصرف میوه های نارس باعث سوء هاضمه می شود. مصرف بیش از حد انگور سبز، انبه و موز دیر هضم می باشد. همچنین، کسانی که مشکل معده و بد هضمی دارند، باید از مصرف بی رویه گردو اجتناب کنند.
نکته مهم
-خوردن چای، قهوه و نوشابه بعد از غذا و خوردن آب در حین غذا خوردن و بلافاصله بعد از آن می تواند از علت های اصلی مشکلات گوارشی و ترش کردن معده باشد.
اگر سوء هاضمه همراه با کاهش وزن زیاد، حالت تهوع و استفراغ خونی یا بدون خون، کاهش اشتها، مدفوع خونی، درد بسیار زیاد در قسمت بالا و پایین شکم سمت راست، ناراحتی هنگام غذا خوردن و غیره باشد، پزشک حتما باید شما را تحت نظر بگیرد.