خواص مویز در طب سنتی
- شناسه مطلب: 5613
- تاریخ انتشار: 12 دی 1402
در طب سنتی و طب سنتی چینی، مویز یک گیاه دارویی است که از آن استفاده های بسیاری میشود.مویز میوه خشکی از انگور سیاه است ارزش غذایی بالایی دارد، این گیاه دارای خصوصیات دارویی و مفید برای سلامتی است در طب سنتی ایرانی از این دانه ی سیاه برای معالجهی بسیاری از بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد.
مویز، که به عنوان یکی از خشکبارهای بسیار خوشطعم شناخته میشود، محصولی حاصل از خشککردن حبههای انگور قرمز بیدانه است. سایز این خشکبار کوچکتر از کشمشهای رایج است ولی از لحاظ طعم بهشدت شیرین و دلپذیر میباشد.
سایز این خشکبار کوچکتر از کشمشهای رایج است ولی از لحاظ طعم بهشدت شیرین و دلپذیر میباشد.
در طب ایرانی نیز درباره نوع مویز آمده است، بهترین نوع مویز آن است که درشت و پر گوشت، شیرین و کم دانه است زیرا ترشی و رطوبت مویز از میوه انگور کمتر است و بنابراین ایجاد نفخ کمتری خواهد داشت.
جالب است بدانید، مویزی که از انگور قرمز یا سیاه بدست میآید و رنگ آن تا حدودی قرمز رنگ است مزاج گرمتری نسبت به سایر انواع مویز دارد و برای ریه و معده سازگارتر است. در احادیث و در طب اسلامی نیز به خوردن مویز قرمز بیشتر تاکید شده است.
این خشکبار دارای میزان فواید زیادی برای سلامتی بدن است و در این مقاله از طب بوعلی قصد داریم مضرات و خواص مویز را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم.
⇐ طب سنتی و فواید مویز
مویز میوه خشکی از انگور سیاه است ارزش غذایی بالایی دارد، مویز بر اثر خشک شدن خواص خود را از دست نمی دهد و حتی اثر نیرو بخش آن بیشتر می شود و سرشار از ویتامین های A ,B.E و املاحی مانند کلسیم / فسفر / پتاسیم و اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ است .
ترکیبات سیاه یا قرمز رنگ موجود در مویز از نوع آنتوسیانین و پلی فنولیک است که دارای خواص ضد سرطان و ضد آلزایمر هستند و مقدار زیاد آنتوسیانین موجب شده که ارزش مویز در مقایسه با انگور سبز و کشمش به مراتب بیشتر و کامل تر باشد .
1- تصفیه کننده طبیعی خون:
یکی از فواید و خواص شگفت انگیز مویز در تصفیه خون می باشد. بیش تر افراد دچار مشکلات پوستی می باشند و برای سلامتی و زیبایی پوست خود راه های گوناگونی را امتحان می کنند. خانم ها بیش تر از آقایان به پوست خود اهمیت می دهند و بهترین پیشنهاد برای آن ها مصرف مویز می باشد. مویز با خاصیتی که دارد خون را تصفیه می کند.
بیش تر افراد به دلیل سموم و آلودگی های موجود در خون دچار آکنه و جوش می شوند. مویز این قابلیت را دارد تا خون را از آلودگی ها و مایعات خطرناک پاک سازی کند و مانع از ایجاد جوش و لکه و حتی چین و چروک می شود. در این صورت همواره پوستی لطیف و شاداب خواهید داشت.
خواص مویز برای هوش و حافظه
یکی از خاصیت مویز تاثیر آن در افزایش حافظه و قدرت فهم است. مصرف مویز در دوران بارداری هم برای جنین و هم برای مادر مفید است. مویز میتواند برای هوش جنین و آرامش اعصاب و رفع خستگی و بی حالی موثر و مفید باشد.
مویز منبعی غنی از بور است و بور موجب افزایش قدرت یادگیری میشود. همچنین مویز میتواند به ترمیم و بهبود سلولهای آسیب دیده مغز کمک کنند.
مویز برای هوش جنین و آرامش اعصاب و رفع خستگی و بی حالی زن حامله تاثیر مثبتی داشته و برای همین توصیه میشود حتما با مشورت پزشک در دوران بارداری مویز مصرف کنید.
مصرف منظم مویز سیاه برای هوش و به افزایش حافظه، قدرت فهم، بهبود عملکرد کیسه صفرا، دفع بلغم و کاهش استرس کمک می کند.
خواص بی نظیر کشمش بر هیچ کس پوشیده نیست، مویز منبع بسیار خوبی از بور است، بور باعث افزایش قدرت یادگیری می شود.
کشمش و مویز، زردآلو، آلو خشک، خرما میوه های خشک مفیدی هستند که به بهبود سلول های آسیب دیده مغز کمک می کنند.
خاصیت مویز برای کم خونی
ویتامین های تاثیر گذار موجود در مویز برای کم خونی
آهن موجود در مویز
آهن یک ماده معدنی است که برای تولید هموگلوبین، پروتئین موجود در گلبول های قرمز خون که اکسیژن را در سراسر بدن شما حمل می کند، ضروری است.
بدون آهن کافی، بدن شما نمی تواند به اندازه کافی گلبول های قرمز سالم بسازد که منجر به کم خونی می شود. کشمش منبع خوبی از آهن است و نصف فنجان آن حدود 1.3 میلی گرم آهن یا تقریباً 7 درصد از ارزش روزانه را تامین می کند.
ویتامین B6 موجود در مویز
برای تولید هموگلوبین و همچنین برای تولید سایر اجزای مهم خون مانند گلبول های سفید و پلاکت ها مهم است. همچنین به بدن شما کمک می کند تا آهن را از غذاهایی که می خورید جذب کند. تقریباً 5 درصد از ارزش روزانه را تامین می کند و نصف فنجان آن حدود 0.1 میلی گرم ویتامین B6 دارد.
فلز مس موجود در مویز
مس یک ماده معدنی است که برای تولید گلبول های قرمز ضروری است. این به جذب آهن در بدن شما کمک می کند و همچنین در تشکیل هموگلوبین نقش دارد. کشمش منبع خوبی از مس است و نصف فنجان آن حدود 0.2 میلی گرم مس یا تقریباً 10 درصد از ارزش روزانه را تامین می کند.
ویتامین سی
برای جذب آهن از غذاهایی که می خورید مهم است. همچنین به بدن شما کمک می کند تا کلاژن، پروتئینی که برای سلامت رگ های خونی شما مهم است، تولید کند. مویز منبع خوبی از ویتامین C می باشد و تقریباً 3 درصد از ارزش روزانه را تامین می کند.
به طور کلی گنجاندن مویز به رژیم غذایی شما راهی آسان برای افزایش مصرف این مواد مغذی کلیدی است. سعی کنید آنها را صبح به بلغور ،جو دوسر، غلات یا ماست خود اضافه کنید. آنها همچنین یک افزودنی عالی برای سالادها می باشد.
اما برای بازدهی بیشتر مویز برای کم خونی می توانید آن را د رآب خیس کنید و بگذارید مدتی بماند و بعد میل کنید.
مقادیر بالای آهن، پتاسیم و کلسیم که در کشمش سیاه خیس شده یافت می شود، از جذاب ترین و مفید ترین جنبه های تغذیه ای آن ها است. کم خونی و سایر شرایط ناشی از کمبود هموگلوبین در کشور ما بسیار شایع است.
مویز که خیس خورده است یک همراه خوشمزه و مقوی است. مس که در آنها وجود دارد، عاملی است که بلوغ گلبول های قرمز را تشویق می کند. آنها دارای محتوای آهن بالایی هستند که برای رشد گلبول های قرمز خون ضروری است.
مویز مفید برای کنترل فشار خون:
فشار خون مشکلی است که بسیاری از افراد دچار این بیماری شده اند و برای درمان آن به بهترین دکتر قلب هم مراجعه می کنند، اما بهتر است بدانید که علاوه بر دارو و درمان از طریق تغذیه هم می توانید فشار خون خود را کاهش دهید که یکی از ساده ترین کار ها مصرف روزانه مویز می باشد.
فشار خون بالا یکی از مسائل بسیار رایج است که منجر به بسیاری از مشکلات جدی در بدن می شود. سطوح پتاسیم غنی در مویز باعث می شود صبحانه خوبی باشد و سدیم را در بدن کاهش دهد. سدیم یکی از دلایل اصلی فشار خون بالا است.
مویز مناسب سلامت دهان و دندان:
مویز یکی از خاصترین خوراکیهای شیرین است که تأیید دندانپزشکان را دریافت کرده است. دلیل این موضوع رابطه تأثیرگذار مویز با باکتریهای دهانی است که عامل بسیاری از بیماریهای دهانی مانند عفونت لثه و پوسیدگی دندان میشوند.
حفظ و مراقبت از سلامتی دهان و دندان بسیار حیاتی و مهم می باشد و ما علاوه بر مراقبت های ویژه ای که باید انجام دهیم و مسواک و نخ دندان را فراموش نکنیم، به تغذیه خود هم باید اهمیت دهیم و از مواد شیرینی و شکردار تا حد امکان دوری کنیم.
مویز ارزش خیلی بالایی دارد و با این حال که شیرین می باشد، هیچ ضرری برای دندان ها ندارد. مویز دارای ترکیباتی است که با این باکتریها مبارزه میکند و بنابراین میتواند برای سلامت دندانها و لثهها موثر باشد. این موضوع توسط انجمن میکروبیولوژی آمریکا در تحقیقات تأیید شده است.
به طور کلی خواص مویز در طب سنتی را می توان اینگونه نیز برشمرد:
1- ادرار آور و ملین است.
2- بازکننده انسداد عروق است.
3- تحلیل برنده بادها و ضدنفخ است.
4- تولید کننده خون صالح و خوب است.
5- مویز تقویت کنندهی کبد و چاق کننده میباشد.
6- تقویت کننده معده و ریه و کبد و کلیه و مثانه است.
7- در سرد مزاجان موجب تحریک و تقویت میل جنسی میگردد.
8- مویز هضم کننده غذا، گرم کننده کل بدن بخصوص کلیه و مثانه است.
9- کشمش در خواص همانند مویز بوده و بهترین آن نوع سبز آن است که از انگور عسگری باشد.
10- مداومت بر خوردن ۲۱ عدد مویز سرخ ناشتا موجب پیشگیری از بسیاری از بیماریهای سرد میشود.
11- طبیعت مویز بنا به نوع انگور آن و شیرینی آن متغیر است. (مویز انگوری است که بر درخت خشک شده باشد.).
12- موجب تنقیه و پاکسازی معده، روده، ریه و سینه از اخلاط چسبنده میشود و سرفه ناشی از بلغم را درمان میکند.
13- افزایش حافظه و قدرت فهم، تسکین صفرا و دفع بلغم، کاهش غضب و اصلاح خلق و خو، خوشبو کردن تنفس از جمله خواص مویز است که در روایات به آن اشاره شده است.
14- از خواص مویز ناشتا در طب سنتی نیز نباید غافل شد و بهتر است برای پاکسازی معده و دفع بلغم در این زمان استفاده شود. به عبارتی مداومت بر خوردن ۲۱ عدد مویز به صورت ناشتا موجب پیشگیری از بسیاری از بیماریهای سرد میگردد.
احادیث مربوط به فواید خوردن مویز:
پیامبر صلی الله علیه و آله :
عَلَیْکُمْ بِالزَّبیبِ فَإِنَّهُ یَکْشِفُ المِرَّهَ وَیَذْهَبُ بِالْبَلْغَمِ وَیَشُدُّ الْعَصَبَوَیَذْهَبُ بِالإِْعْیاءِ وَیُحَسِّنُ الْخُلْقَ وَیُطَیِّبُ النَّفْسَ وَیَذْهَبُ بِالْغَمِّ؛
شما را سفارش مى کنم به خوردن مویز، زیرا صفرا را برطرف مى کند، بلغم را از بینمى برد، اعصاب را قوى، خستگى را دور، و اخلاق را خوب مى کند، و به روح آرامشمى بخشد و غم را مى برد.
امام علی (ع) درباره فواید خوردن مویز فرموده اند:
«هرکس ۲۱ عدد مویز سرخ، هر روز صبح ناشتا میل کند، همهی بیماریها، جز مرگ، از وی دور میشود.»
مویز، صفرا و حرارت بدن را فرو مینشاند
قلب را استحکام میبخشد
اندوه و خستگی را از میان میبرد
فهم و حافظه را تقویت میکند
بلغم را میکاهد
اخلاق را نیکو میسازد
بوی دهان را خوش میسازد
چهره را زیبا میکند.
امام صادق (علیه السلام) درباره فواید خوردن مویز فرموده اند:
هر کس به خوردن بیست و یک مویز سرخ عادت کند، به بیماری ای جز بیماری مرگ مبتلا نمی شود. اگر قحطی ای به شما رسید، با خوردن مویز، خود را سیر کنید.
امام رضا (علیه السلام) درباره فواید خوردن مویز فرموده اند:
هر کس می خواهد حافظه اش زیاد شود، هر صبح در حالت ناشتا، هفت مثقال مویز بخورد.